Poważny problem z OC

09 Mar 2009, 15:08

Witam, zakupiłam samochód w grudniu. Do 8 marca mial przegląd i OC. OC było starego właściciela. Samochod jest juz przerejestrowany. Ja jestem właścicielem, wspolwlascicielem jest ojciec. Przyszło mi pismo z MTU, ze wplybelo pismo o nabyciu przeze mnie pojazdu mechanicznego. Proszą mnie o przesłaniue nr pesel, aby przeprowadzic rekalkulację składki. Niestety żadnych zniżek mieć nie będę. Bedę musiała zaplacic ok. 1300 zł za rok. Mam już dowód staly rejestracyjny. Dziś będzie podbity przegląd. Nie chcę wykupywać tego OC, bo mnie zwyczajnie nie stać. Czy mogę sprzedać samochod? A umowę z MTU przedłuzyli automatycznie, bo w ciagu 30. dni od podpisania umowy nic nie zdziałałam. Proszę o odpowiedz, co zrobić.
koluniek
Nowicjusz

09 Mar 2009, 15:56

to nie należą Ci się zniżki za ojca, który jest współwłaścicielem czyli drugim właścicielem?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

09 Mar 2009, 17:25

Po pierwsze zaraz po zakupie samochodu, jeżeli jest bliski termin wygaśnięcia OC, trzeba się skontaktować z ubezpieczycielem i albo zrezygnować z jego usług albo opłacić składkę w dany terminie. W Twoim przypadku to pierwsza opcja. Należy złożyć rezygnację, bo ubezpieczalnia sama przedłuża z racji tego, że auto musi mieć OC. Po rezygnacji trzeba podpisać umowę z inna firmą. To że w jednym miejscu wyliczyli Ci 1300 zł, to nie znaczy, że w innej firmie będzie tak samo.
Miałam podobny przypadek. W jednej firmie powiedziano mi, że mam do zapłaty ponad 1200 zł, a w drugiej wyszło mi 500 zł mniej.
Nie rezygnuj, tylko na przyszłość bądź bardziej zorientuj się jak sytuacja wygląda. Polecam kalkulatory OC na stronach firm ubezpieczeniowych. Mnie nie oszukały!
katarina87
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

09 Mar 2009, 21:20

Witam, ale moge zrezygnowac nawet jak nie zrobilam tego w 30. dni od zakupu pojazdu? Ojca znizki nie przysluguja, poniewaz nie rejestrowal on zadnego pojazdu w ostatnich latach. Pozdrawiam.
koluniek
Nowicjusz

12 Mar 2009, 21:35

TU ma teraz prawo ścigać Cię za to ubezpieczenie, nawet jak sprzedaż samochód. Oczywiście przy sprzedaży możesz zawyżyć jego cenę, żeby pokryć e 1300 zł, ale możesz nie znaleźć na to kupca. Rada jest taka, żeby rozłożyć tę kwotę na raty, wtedy łatwiej będzie pokryć koszty.

Możesz też zakombinować z posunięciem przeniesienia polisy tradycyjnej na direct w obrębie tego samego ubezpieczyciela, wtedy mogą Ci dać jakieś zniżki. Nie jestem tego całkowicie pewny, ale zawsze możesz się skontaktować z TU i zapytać.
newbeattle
Nowicjusz

12 Mar 2009, 22:53

Zrezygnować możesz w każdej chwili,ale to nie zwolni cię od zapłacenia składki za okres w którym był ubezpieczony samochód.Jak sama nie zapłacisz,to oddadząto do windykacji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

McLaren Senna - wydech o sześciokątnym przekroju
    W przypadku McLarena Senna możemy mówić o dwóch typach wydechu, bowiem na niektórych rynkach układ wydechowy samochodu jest zakończony dwoma końcówkami, a na innych trzema. Ta druga konfiguracja ...
    Nowy Nissan LEAF
    Przenosząc technologię Zero emisji na nowy poziom, nowy LEAF produkowany w Europie będzie miał swój światowy debiut w Genewie. Nowy LEAF, który został zaprojektowany i opracowany ze szczególnym uwzględnieniem ...

13 Mar 2009, 12:23

zlikwidowac OC mozna na trzy sposoby: sprzedaz samochodu, jego kradziez albo zlom. Kazdy inny przypadek to koniecznosc jego zaplacenia przez wlasciciela. Wspolczuje Ci bo moglas zaoszczedzic naprawde spore pieniadze....wystarczylo tylko w ciagu pierwszych 30 dni znalezc najtanszego ubezpieczyciela. Moj znajomy mial taka sama sytuacje, ale znalazl ubezpieczenie w Link4 za polowe tego co proponowalo towarzystwo w ktorym wczesniej bylo ubezpieczeone auto.......mimo wszystko powodzenia, sprobuj rozlozyc to na raty, moze wtedy sie uda......
on_24
Początkujący

13 Mar 2009, 19:42

Z rozłożeniem na raty nie musi być problem, a wręcz nie powinien. Możesz zrobić też tak, że płacisz pierwszą ratę, a potem sprzedajesz auto – i wtedy na nowym właścicielu spoczywać będzie obowiązek dokonania kolejnej wpłaty ubezpieczenia. Oczywiście, kiedy będzie miał większe zniżki niż Ty, to kwota mu się zmniejszy. Ale czy warto zachodu? Naprawdę ten ubezpieczyciel nie zaoferował nic konkretnego, nawet w pakiecie czy directcie?
newbeattle
Nowicjusz

17 Mar 2009, 13:57

no wlasnie to az dziwne, ze nic nie zaproponowal zeby utrzymac klienta. jak widac jaka ubezpieczalnia tak ratuja klienta....zmien ich bo jak Cie juz teraz nie szanuja to pozniej moze byc juz tylko gorzej...
on_24
Początkujący

19 Mar 2009, 18:52

Tu właśnie rozchodzi się o to, że nie wypowiedziała koleżanka umowy- a miała na to 30 dni. OC reguluje ustawa, więc jest ono konieczne i każdy posiadać je musi. Nie wierzę że nie mają opcji rozłożenia polisy na raty- przynajmniej na 4, to byłoby dużo korzystniejsze. Jak dla mnie sprzedaż auta w tym momencie to za duży zachód, tylko po to by się ubezpieczyć w tanim directcie. A właśnie, czy koleżanka sprawdzała ceny dla młodych kierowców na kalkulatorach TU. Czy faktycznie będzie dużo taniej?
newbeattle
Nowicjusz