REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Warto tu wiedzieć że żadna z powłok nie będzie wieczna i jak często jeździ się w kiepskich warunkach pogodowych to powoli ona znika szczególnie narażony jest przód samochodu. Ja ostatnio używałem SOFT99 Fusso Coat i powiem szczerze, że jestem dobrze zaskoczony jego trwałością. Widzę, po zimie trzyma się jeszcze na większości lakieru jak myję auto na myjni automatycznej. Nakładałem go dwa razy w odstępach około pół roku i teraz na wiosnę będzie już trzeci raz w ramach profilaktyki.Henk napisał(a):Chciałbym najpierw zasięgnąć języka. Jakie powłoki kładliście i jak Wam się spisywały?
Żeby powłoka miała sens lakier musi być idealnie czysty, a glinkowanie jest wskazane jeżeli nie miałeś wcześniej zabezpieczonego lakieru i czujesz pod ręką że nie jest on idealnie gładki i są tam jakieś ciała obce typu smoła z asfaltu itd.Henk napisał(a):Czy trzeba glinkować lakier?
Przed glinkowaniem lakier na samochodzie trzeba porządnie umyć, na rynku masz dostępnych sporo preparatów.Henk napisał(a):Czy trzeba wcześniej stosować specjalne preparaty usuwające opiłki metalu i smołę?
Zależy jaką powłokę bo nie wszystkie te co można kłaść na lakier są przeznaczone i do szyb. Co do samej przedniej szyby jak nie jest zniszczona mikro odpryskami od kamieni to masz preparaty do wstępnego ręcznego polerowania przy którym schodzi większość plam z wody itd. Po tym szyba zyskuje blask i można nałożyć coś w rodzaju niewidzialnej wycieraczki. Ja u siebie szybę robiłem też preparatem z SOFT99 o nazwie GLASS bo kupiłem w pakiecie. Po tym poszła niewidzialna wycieraczka chyba Rain-X jak dobrze pamiętam z aplikacją na trzy razy. Trzeba ją powtarzać co jakiś czas jak widać gorsze zachowanie się spływających kropli po szybie.Henk napisał(a):Czy można kłaść powłokę na przednią szybę i nie będzie konfliktu z wycieraczkami?
No to z tym raczej bym uważał bo można sobie narobić problemów.Henk napisał(a):Celowo nie piszę "na lakier", bo być może posmarowałbym też szyby, plastiki i uszczelki
Dlatego tu najlepiej ją lekko spolerować ręcznie środkiem który podałem, bo on powinien sobie poradzić z usunięcie takiego trudniejszego zabrudzenia z szyby. Niestety ręczna robota przy szybie może trwać długo żeby osiągnąć zamierzony efekt ale warto. No chyba że oddasz samochód do np. serwisu gdzie zajmują się szybami to oni są w stanie zrobić to mechanicznie.Henk napisał(a): Przednia szyba mocno łapie osad od wody, zwłaszcza na dole przy wycieraczkach.