Poziom oleju

29 Maj 2008, 22:02

Witam, każdy wie ze trzeba uzupełniać olej gdy jest za mało, ale gdy bagnet pokazuje mi że jest mniej więcej na środku poziom oleju to muszę jeszcze wlać czy nie?? Mam Fiata Punto 1.1 S 55 i to moje pierwsze auto.
wicianorbi
Początkujący

• 29 Maj 2008, 23:58

Moim zdaniem jest Ok, wiec nie ma co narazie dolewac. Mozesz tylko przelac olej. Mam nadzieje, że sprawdzales rano gdy auto dlugo stalo a nie po wylaczeniu silnika?
    premier00
    Początkujący

30 Maj 2008, 06:50

Odczekałem jakieś 10 min żeby olej opadł do miski olejowej.
    wicianorbi
    Początkujący

30 Maj 2008, 08:48

10min to za malo. w takim krotkim czasie nie ocieknie caly.Wsrztymaj sie z dolewaniem. Jak postoi w nocy rano sobie sprawdz i bedziesz idealnie widział poziom, ale na polowie to dobry poziom i nie ma co dolewac.
    premier00
    Początkujący

30 Maj 2008, 08:58

No sprawdziłem rano, jest prawie prawie pół
    wicianorbi
    Początkujący

30 Maj 2008, 12:58

Jeszcze możesz pojeździć trochę. Co parę dni obserwuj stan oleju, jak bedziesz mial ok 1/4 (rano) to dolej, ale rob to w nie wielkich dawkach stopniowo, zebys nie przelal. Pamietaj rano (badz po kilkugodzinnym postoju) bez uprzednio uruchamiania silnika.
    premier00
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

04 Cze 2008, 08:41

Dobra dzieki
    wicianorbi
    Początkujący