Poziom paliwa na wskaźniku w aucie z gazem?

29 Lut 2016, 17:31

Cześć. Chciałem kupić Peugeota 307 w gazie i pokazuje w nim stan paliwa na 0. Od gazu jest osobny wskaźnik. Właściciel auta mówi, że te auta tak mają i nawet najlepszy "gazownik" tego nie wyreguluje. Mówi, że jak się wleje paliwa to pokazuje normalnie ile jest ale po czasie opada na 0 i zapala się kontrolka bo tak jest jak auto ma gaz. Czy on mówi prawdę czy coś jest skopane w tym aucie?
7dayseater
Nowicjusz

Auto: Nie mam

01 Mar 2016, 00:08

Wskaźnik paliwa nie ma nic do gazu. Powinien pokazywać faktyczną ilość paliwa w zbiorniku. Może właściciel jeździ na oparach paliwa zamiast zatankować chociaż z 1/3 baku.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

30 Wrz 2016, 15:31

Coś jest na rzeczy bo jak kupowałem C4 to mi też coś takiego facet mówił. Że jakiś emulator jest...? Nie wiem o co mu chodziło. Ale mi do zera nie opada tylko raz pokazuje mniej a raz więcej.
We wtorek jadę do gazownika, jak Bozia da i nie zapomnę to zapytam
stark
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen C4
Silnik: 1.6 16V 109KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2005

01 Paź 2016, 15:12

Ja miałem już kilka aut na LPG i w każdym było tak, że jak się jechało na benzynie, to stan paliwa pokazywało ok. Ale jak się przełączyło na LPG, to stan paliwa spadał. Ale nie zawsze do zera. Zazwyczaj było to o jedną kreskę, czyli jakieś 10 litrów benzyny. Jak było koło 10 litrów benzyny, to potrafiła się nawet zapalić rezerwa. Mimo, że jest ona dopiero od 5 litrów. Nie jeden raz się nad tym zastanawiałem i do dziś nie wiem, dlaczego tak jest...W obenym moim aucie również tak jest. Ale jak wspomniałem - tylko jak instalacja pracuje na LPG. Jak auto stoi ( silnik jest wyłączony ) to stan benzyny jest p[okazywany prawidłowo. I jak się na benzynie jedzie, to również.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Paź 2016, 16:21

Proszę bardzo do poczytania np: http://www.autogaz-market.pl/wskazania- ... aliwa.html
Np. w Fabii aż takiego problemu nie ma , do czasu małej ilości paliwa i zapalenia się kontrolka rezerwy. Od tego momentu mimo jazdy na LPG wskażnik leci do całkowitego zera w miarę przejechanego dystansu .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

02 Paź 2016, 10:19

Konieczny jest emulator poziomu paliwa.
Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

02 Paź 2016, 10:48

Emulator przydaje się tylko w niektórych samochodach. Zazwyczaj zadziała on jak w aucie jest tzw. komputer pokładowy. Zależy to też od funkcji tego komputera. Natomiast jak w aucie nie ma tego komputera, to emulator jest zbędny - tam wskazania poziomu paliwa z pływaka idą bezpośrednio do wskaźnika i lampki kontrolnej rezerwy.
Przerabiałem ten temat.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000