Pożno gasnąca kontrolka od oleju w Astrze

05 Lut 2011, 13:35

Od kiedy kupiłem Astrę II z silnikiem 1.7 dti kiedy zapalam silnik to kontrolka od oleju gaśnie dopiero po jakiś 5-6 sekundach, czasami krócej a czasami jeszcze dłużej. Czym może być to spowodowane?? Olej w silniku sprawdzam na bieżąco i cały czas jest w normie.
davidm7
Nowicjusz

Miejscowość: Włocławek

05 Lut 2011, 14:14

Jak masz silnik Isuzu to tak niestety one maja, czujnik umieszczony jest na końcu magistrali olejowej i ma bardzo czułą skalę, a po odpaleniu zimnego auta zanim pompa olejowa ciśnienie w układzie wyrówna to parę sekund mija i lampka nie gaśnie. Na ciepłym silniku powinna gasnąć natychmiast.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

05 Lut 2011, 14:31

Wlałeś olej 5W30?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Lut 2011, 14:53

Tak, mam silnik Isuzu, dzięki za odpowiedź.

Wlałem olej 15W40
davidm7
Nowicjusz

Miejscowość: Włocławek

05 Lut 2011, 15:00

arciasty naprowadził nas na właściwe tory a ty dawidzie wlałeś nieodpowiedni olej ,zbyt gęsty :!: Przy 5W30 kontrolka powinna gasnąć zdecydowanie szybciej.

[ Dodano: 5 Luty 2011, 15:05 ]
niestety,wlanie oleju 15W40 do tego silnika,tak mu pasuje, jak wlanie Królowej Elżbiecie do gardła denaturatu a jak wiadomo ona pije tylko Whisky Chivas Regal,Natychmiast wylewaj denaturat z tego silnika i wlej 5w30 CF/B3:!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co może zamarznąć w naszym samochodzie?
    Co w samochodzie jest szczególnie wrażliwe na niską temperaturę? Jak sobie poradzić z typowo zimowymi problemami? Poniżej prezentuję kilka odpowiedzi które mogą okazać się przydatne wielu kierowcom. Głównym ...