Pożno gasnąca kontrolka od oleju w Astrze

05 Lut 2011, 13:35

Od kiedy kupiłem Astrę II z silnikiem 1.7 dti kiedy zapalam silnik to kontrolka od oleju gaśnie dopiero po jakiś 5-6 sekundach, czasami krócej a czasami jeszcze dłużej. Czym może być to spowodowane?? Olej w silniku sprawdzam na bieżąco i cały czas jest w normie.
davidm7
Nowicjusz

Miejscowość: Włocławek

05 Lut 2011, 14:14

Jak masz silnik Isuzu to tak niestety one maja, czujnik umieszczony jest na końcu magistrali olejowej i ma bardzo czułą skalę, a po odpaleniu zimnego auta zanim pompa olejowa ciśnienie w układzie wyrówna to parę sekund mija i lampka nie gaśnie. Na ciepłym silniku powinna gasnąć natychmiast.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

05 Lut 2011, 14:31

Wlałeś olej 5W30?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Lut 2011, 14:53

Tak, mam silnik Isuzu, dzięki za odpowiedź.

Wlałem olej 15W40
davidm7
Nowicjusz

Miejscowość: Włocławek

05 Lut 2011, 15:00

arciasty naprowadził nas na właściwe tory a ty dawidzie wlałeś nieodpowiedni olej ,zbyt gęsty :!: Przy 5W30 kontrolka powinna gasnąć zdecydowanie szybciej.

[ Dodano: 5 Luty 2011, 15:05 ]
niestety,wlanie oleju 15W40 do tego silnika,tak mu pasuje, jak wlanie Królowej Elżbiecie do gardła denaturatu a jak wiadomo ona pije tylko Whisky Chivas Regal,Natychmiast wylewaj denaturat z tego silnika i wlej 5w30 CF/B3:!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ponad 210-konna Toyota Yaris
    Sportowa wersja Yarisa z mocnym silnikiem benzynowym. Wraz z nim Toyota powraca do segmentu hot hatchów. Auto o 3-drzwiowym nadwoziu i silniku 210 KM to ogniwo łączące Yarisa WRC z rynkową linią najpopularniejszego ...
    Elektryfikacja według Toyoty
    Toyota pracuje nad zelektryfikowanymi samochodami od 25 lat. Pierwszym efektem tych prac była hybrydowa Toyota Prius, która trafiła do seryjnej produkcji 22 lata temu. Japończycy zajmowali się samochodami elektrycznymi, ...