Prawidłowa pozycja za kierownicą i ustawienie lusterek

17 Sie 2011, 17:47

Jako ze mnie boli kregoslup chcialem ustawic dobrze fotel. Ustawilem tak ze jak wciskam sprzeglo to mam noge zgietą w kolanie ale jak ustawie oparcie tak ze moge nadgarstek polozyc na 12:00 bez odrywania lopatek to jest mi nie wygodnie tak ze jestem za bardzo wyprostowany
jak ustawie fotel tak ze bez odrywania pleców moge chwycic ręką na 12:00 jest lepiej ale nadal troszke jakby za bardzo wyprostowany
no i trzeba ustawic tak zeby ręce na kierownicy byly nizej niz barki no to u mnie tak sie nie da ustawic bo sa wyzej, lub w tej samej linii co barki przez co jadąc bardzo męczą mi sie rece
do sufitu mam jakies 10cm a nawet mniej, fotel na maxa opuszczony, jak puszczam sprzeglo troszke noga zahacza o kierownice to samo jak przekladam z gazu na hamulec nogę
ogólnie sprzeglo strasznie ciezko sie wciska i to troszke przeszkadza
pomoze mi ktos?

a co do lusterek to jak ustawie tak jak zalecają tak ze nie widze obrysu swojego to nie umiem parkować bo jak mam na cm zaparkować równolegle do kraweznika tak zeby bokiem nie zahaczyc? jak ustawie ze widze swój obrys to widze kraweznik w lusterkach bocznych i jest ok i do tego w lusterkach bocznych widze jakie auta jada za mną np 5 aut za mną a jak ustawie lusterka tak jak zalecają to nie widze wcale tych aut z tylu
i co to jest do martwe pole, przeciez nawet jak ustawie lusterka tak ze widze w lusterku 1/3 swój obrys to i to nie ma martwego pola bo lusterka obejmują bardzo duzo do przodu przestrzeni z boku pojazdu

dzieki
piotrauto
Stały forumowicz

18 Sie 2011, 12:06

piotrauto napisał(a):i co to jest to martwe pole

To przestrzeń w którym znajduje się obiekt(np. samochód) a Ty go nie widzisz w żadnym lusterku ...
Aby ten efekt zniwelować stosuje się łamane wkłady lusterek lub doklejane małe lustereczka powiększające pole widzenia ...
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

http://pl.wikipedia.org/wiki/Martwe_pole
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

18 Sie 2011, 13:47

Wiec tak
mam 180cm wzrostu, są wyżsi no nie? Siadam ustawiam odl. tak ze jak wcisne sprzeglo to mam nogę zgiętą ale puszczajac to troszke udem hacze o kierownice no i naciskając hamulec mam pare cm nad kolanem juz kierownice siedze ok? oparcie jak ustawie tak jak pisza tz tak zebym mógł nadgarstek polozyc na 12:00 bez odrywania pleców to mi nie jest ani troche wygodnie bo jestem za bardzo wyprostowany a jak troszke dam do tylu tak ze cala dlonia obejme na 12:00 bez odrywania pleców jest lepiej juz
fotel mam najnizej do sufitu mniej niz 10cm ok 10cm
mam regulacje wysokosci kierownicy i mam ją pawie najwyzej
jeszcze jak wciskam sprzeglo to niekiedy mi noga zlatuje ze sprzegla i mam noge w kolanie wyprostowaną wg mnie duze ma znaczenie to ze pedal sprzegla chodzi okropnie ciezko mimo ze sprzeglo jest hydrauliczne, gazu takze i to troszke meczy
no i siedząc nadal mam rece na tej samej wysokosci co bardzo lub troszke nizej, jak jade to nie moge trzymac za 15 trzecia bo mnie ręce bolą najlepiej mi sie trzyma jednąręką na 18:00
chcialbym ustawic tak pozycje zeby bylo wygodnie i bez bólów pleców aha i regulacje lędźwi mam na maxa przykreconą

A co do lusterek to ja nie mam wcale martwego pola ani troche! Np jak jedzie auto to jak w bocznym lusterku widze tyl to juz kątem oka przód nie ma wcale martwego pola wiec musze ustawiac lusterka tak zeby obrysu nie bylo widac? jak tak ustawie to z trudem sie parkuje równolegle do kraweznika bo jak mam niby widziec kraweznik? no i jak sie cofa to tez nie widac czy czegos nie udezymy, do tego mając ustawione lusterka prawidlowo to nie widze pojazów za mną
a jak ustawie tak ze 1/4/-1/3 zajmuje obrys to spokojnie widze, krawezniki, przeszkody oraz inne auta jadące za mną
piotrauto
Stały forumowicz

18 Sie 2011, 16:18

Narzędzie do rozwiązywania problemów jakim jest to forum nie może Ci pomóc.
Wystąpił u Ciebie problem, którego nie można rozwiązać przy pomocy internetu . Aby uzyskać pomoc skontaktuj się z producentem samochodu w celu jego dostosowania do Twoich wymagań.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

20 Sie 2011, 13:54

odświezam temat