Prawidłowa pozycja za kierownicą

03 Sty 2009, 13:47

qki007 napisał(a):Maskę najlepiej widać w ciągnikach i tam się super manewruje 2cm nawet od przeszkody :P.

Najlepiej w autobusie - kolesie w momencie, w którym w osobówce zastanawiasz się, czy możesz jeszcze trochę do przodu, jeszcze na hamulec nie duszą :]
menajev
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

03 Sty 2009, 16:05

no to niewiem czy byśtam zaparkował na parkingu z dokładnością powiedzmy do 10cm
ja jak siedze to oparcie prostuje zebym siedzial a nie leżał i wtedy widze troszke maski w lagunie 1
piotrauto
Stały forumowicz

03 Sty 2009, 19:57

Ja w mojej E30 nie widzę końca maski, siedzenie mam ustawione na max nisko bo tak jest najwygodniej. jak koledzy wcześniej napisali nie przeszkadza to w normalnej jeździe, a jeśli chodzi o manewrowaniu na "ciasnym" parkingu to z reguły wjeżdzam tyłem bo maska w E30 jest dość długa i łatwiej jest wjechać tyłem, a jesli w jezdzam przodem i mam tylko kilka cm wolnego miejsca to sie przyblizam na chwilę do kierownicy i juz widzę maske więc to też nie jest problem.
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

04 Sty 2009, 00:03

Polecam włączyć światła. Odbijające się refleksy świetnie pokazują ile jest jeszcze miejsca. Myślę, że można wjechać z dokładnością do 10 cm.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Sty 2009, 00:52

No dokładnie patent ze światłami jest ok ale to też różnie sobie upatrzymy bo np. na ścianie widać inaczej, na karoserii o różnych kształtach inaczej.. ale pomaga. A w ciągniku najlepiej widać chodziło mi że na boki :D fakt że w autobusie do przodu mają najlepszą widoczność :).
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

04 Sty 2009, 12:16

mi nie chodzi o to zeby widzieć koniec maski bo to chyba niemozliwe ale zeby widzieć jakis kawałem maski przedniej
np ten kawalek gdzie są zamontowane wycieraczki
piotrauto
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

System zapobiegania kolizjom czołowym firmy Mitsubishi
    System zapobiegania kolizjom czołowym firmy Mitsubishi Motors Corporation, stanowiący wyposażenie nowej generacji modelu Outlander, która zadebiutowała w Europie kilka miesięcy temu, otrzymał wyróżnienie Euro ...

04 Sty 2009, 16:10

A po co masz widzieć kawałek maski, chyba ważniejsze by widzieć drogę?
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

04 Sty 2009, 17:23

Po to że to piotrauto :P Ehhh..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

04 Sty 2009, 20:37

piotrauto napisał(a):mi nie chodzi o to zeby widzieć koniec maski bo to chyba niemozliwe ale zeby widzieć jakis kawałem maski przedniej
np ten kawalek gdzie są zamontowane wycieraczki

A od kiedy na masce montuje się wycieraczki?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Sty 2009, 19:54

Co Ty się tak uparłeś na ta maskę? Jak widzisz w większości samochodów nie widać maski (w całości bo jakiś tam minimalny kawałek widzisz) i nie przeszkadza to w normalnym parkowaniu. I nie siadaj według schematów, które słyszałeś na kursie, czy w jakiejś gazecie bo często są one zupełnie niesprawdzane w praktyce i łatwiej w nich o kontuzje pleców, niż o bezpieczną jazdę. Najważniejsze żebyś swobodnie docisnął pedały do podłogi i manewrował kierownicą bez żadnych problemów.
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

29 Sty 2009, 01:54

ja pierdziele piotrauto juz wiem skąd ta twoja ranga specjalisty na tym forum
prawo jazdy od trzech lat, przejechane ponad 150000 km
vito_corleone_2.1 cdi
Nowicjusz
Awatar użytkownika

06 Lut 2009, 14:32

odnośnie tego ze w cc dotykasz kolanami kierownicy
w kazdym aucie sie dotyka kolanami kierownicy czy to CC czy maluch czy opel vectra b, opel astra, vw golf, audi a4 czy passat
w kazdym aucie kolanami, nogami uderzam o kierownicę i jej dotykam
piotrauto
Stały forumowicz

07 Lut 2009, 22:19

Możesz wierzyć lub nie, ale ja kolanami nie dotykam kierownicy w większości aut. Fakt, że nie jestem zbyt wysoki. Chodzi mi tylko żebyś tak nie uogólniał. Dotykasz kolanami kierownicy z reguły jeśli: masz źle ustawiony fotel, jesteś wysoki, lub ergonomia auta jest do dupy.
lavoriel
Nowicjusz

08 Lut 2009, 20:08

kolanami wale zawsze jak wyłączam sprzęgło bądź przestawiam nogę z pedału na pedał i często dotykam udami kierownicy
piotrauto
Stały forumowicz

08 Lut 2009, 23:24

Wierzę i nie mówię, że nie, ale nie generalizuj, że każdy w każdym aucie uderza nogami o kierownice
lavoriel
Nowicjusz