21 Sie 2024, 09:59
Wszystkie diesle jakie miałem trzymały temp.80 st.c bez względu na tryby jazdy,jedynie wolnossak 2.2 d podczas szybkiej jazdy pod górę podnosił temp.o ok. 5 st.c.2.9 TD 80 też,ale? Pewnego dnia stojąc w korku,upał,stałem łącznie ok0.5 h posuwając się flegmatycznie,wskazówka zaczęła się wolno unosić do góry,dobiła do 85 st.c,co by było dalej nie wiem,korek się skończył,nie pozostałem obojętny,skojarzyłem sobie,że pierwszy raz odkąd mam auto taki objaw,ale też pierwszy raz miałem w zbiorniku mało paliwa(straciłem cały zbiornik przez pęknięty przewód,nocą)Do tego miałem podgrzewacz paliwa,miałem,już się go pozbyłem,ominąłem,gorące b.paliwo potrafiło ponieść temp o te 5 st.c,nie byłem zaskoczony,gdyż wiem,że zbyt gorące paliwo to problemy kosztowne ,bardzo kosztowne z czasem,no chyba,że się ma dużo paliwa w zbiorniku,mimo wszystko ominąłem podgrzewacz,efekt piorunujący,silnik stał się zdecydowanie bardziej kulturalny,a i automat zmienił reakcję na gaz,paliwo ma smarować i chłodzić obręb głowicy,chłodny ON to też wzrost ciśnienia wtrysku,w nowych wynalazkach nie pogrzebie,ja mogę:)