Prawidłowe ciśnienie Mercedes 190 2.0 1985r. benzyna+gaz

20 Wrz 2012, 17:39

Witam.
Mam problem z moim mercedesem 190 z silnikiem 2.0 (B+G) 77kW 105KM, otóż wydaje mi się, że obroty falują (wydaje, bo nie mam obrotomierza), silnikiem od czasu do czasu lekko rzuca. Po rozgrzaniu silnika wskazówka od ciśnienia oleju schodzi do 2.5-2.6 i skacze w górę i z powrotem na 2.5, przy tym czuje się rzuceniem budy (lekkie). Dzieje się to na benzynie i gazie. Cały czas mam wrażenie, że samochód za chwilę zgaśnie. Kontrolki nie mrugają. Ostatnio uszczelniałem dolot, polepszyło się, ale nie na tyle abym mógł jeździć spokojnie i z gracją. Cały czas na wolnych obrotach (na światłach) zamiast cieszyć się jazdą mercedesem to ja gapię się na wskazówkę od ciśnienia oleju, która tańszy wraz z silnikiem. :cry: Czy takie ciśnienie jest prawidłowe? Czy w tym silniku jest silniczek krokowy? :unsure:
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

29 Wrz 2012, 05:47

Masz Mercedesa z gaźnikiem jeszcze?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Wrz 2012, 15:10

Już się sporo dowiedziałem. Jest to gaźnik stromberga. Nie ma silniczka krokowego. Wystarczy podkręcić obroty na gaźniku i będzie dobrze. Tylko wszędzie szukam jak tego dokonać.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

29 Wrz 2012, 17:03

Masz Farta,bo ja takim Skurczybykiem zrobiłem prawie 300 tyś .km,mógłbym z tej konstrukcji zrobić profesurę :mrgreen: , i szkolić twórców tego auta z takim silnikiem ,jak go reperować.Pierwsze: tam przy Strombergu masz śrubkę regulującą obroty silnika,wkręcasz i wykręcasz,znajdziesz,taka okrągła na płaski śrubokręt,wyglada jak kawałek okrągłego pręta,pisz o wynikach,poza tym możesz mnie na priv pytać a mechanika w życiu nie odwiedzisz,dam tobie kilka cennych wskazówek,byś jeździł mega bezawaryjnie(obsługa) i bardzo tanio przez to.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai Santa Fe Nowej Generacji w testach Euro NCAP
    Hyundai Santa Fe Nowej Generacji został uznany za najbardziej bezpieczny samochód w swoim segmencie, w ocenie Euro NCAP w 2012 roku. Wyniki we wszystkich kategoriach testowych okazały się najlepsze w klasie, co czyni ...