Prawidłowe hamowanie silnikiem

10 Lis 2008, 22:10

Ja słyszałem, że gdzieś jest w Polsce kawałek drogi takiej co podobno jak się hamuje tak normalnie to hamulce siadają. Zatem uczmy hamować się nie tylko na śliskim 8) Jak ktoś wie o co biega to może zapodać tematem.
Gizu
Początkujący

Miejscowość: Piotrków/Warszawa

04 Sty 2009, 03:37

looo napisał(a):Witam forumowiczów.
Temat był zapewne niejednokrotnie wałkowany, jednak proszę o opinię doświadczonych eco driverów.

Technikę hamowania silnikiem zacząłem stosować od niedawna. Jeżdzę głównie po mieście. Staram się jak najszybciej wrzucać piąty bieg by zmniejszyć zużycie paliwa, w rezultacie poruszam się 60 - 80 km/h. Światła są na nie dużyszch odcinkach, więc redukcja z 5 na 4 daje mizerny efekt, więc daje na 3 a nawet 2. Oczywiście po zmianie biegu sprzęgło lekko popuszczam przy równoczesnym lekkim trzymaniu pedału hamulca. Popuszczając mocniej sprzęgło samochód mocniej hamuje choć na chwilkę wzrastają mu obroty, wtedy przyciskam sprzęgło ponownie i znowu popuszczam. Robię to pulsacyjnie. Teraz pytanie, czy nie nadwyrężam silnika. Obroty podskakują mi wtedy na sek. do 4- 4,500. Czytałem gdzieś o lekkim dodawaniu gazu by wyrównywać obroty, ale na mieście to mocno ryzykowna operacja, wymaga większej wprawy.

Jeszcze jedna sprawa odnośnie spalania. Czy to normalne że samochód nowy (przebieg 300 km) ma większe spalanie niż zakłada producent? Mam nową Toyotę Auris silnik 1.6 w benzynie. Teoretycznie powinna spalać ok. 9 litrów na mieście, a pali ok. 11. Fakt, że mieszkam w stolicy i dziennie spędzam sporo czasu w korkach. Może wyłączanie silnika pomoże. Pozdrawiam i czekam na opinie.
looo

Bardzo dobra metoda na częściowe ograniczenie szybkości i jedna z bezpieczniejszych bo auto hamuje równomiernie równowaga do wagi samochodu. Oczywiste że jest to hamowanie lub spowolnienie auta musimy użyć również głównych hamulców z umiarem. Hamowanie silnikiem a jego wzrost zużycia paliwa, nie jest to prawdą zużycie jest nieco mniejsze z zahamowaniem hamowania silnikiem.
AutoMapa Prowadzi
Subskrypcje
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz

23 Lut 2009, 11:50

nA drodze prostej:

hamowanie silnikiem przydaje sie na sliskim.np. lewa strona samochodu jedzie po lodzie, druga po sniegu. to przy mocniejszym hamowaniu hamulcem bez abs zarzuci samochod. przy mocnym hamowaniu silnikiem sila hamowania bedzie jednakowa na 2 kolach- mechanizm roznicowy- i samochod bedzie 'jechal prosto'
Tasman

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Paliwo można produkować nawet z wody morskiej
    Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda opracowali nowatorską metodę produkcji wodoru z wody morskiej z użyciem energii elektrycznej. Rozpowszechnione dziś elektrolizery wymagają stosowania czystej wody, gdyż woda morska powoduje ...