Prawo jazdy B1 - jakimi autami można jeździć?

27 Paź 2008, 19:10

Z tego co wiem samochód Daihatsu Coure waży mniej niż 500kg. Najtaniej można kupić za 1500 zł na [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Pepso
Nowicjusz

14 Lut 2009, 16:05

widze ze temat juz dawno opuszczony ;p ale przeczytalem niedawno ze mozna w polsce kupic bez problemu takie autka i nie trzeba kombinowac z ich odciazaniem. dla mnie cos takiego jest idealne mam 16 lat i dzieki czemus takiemu moge sobie pojezdzic. choc troche dziwne ze nie ma to ograniczenia z silnikiem bo takie co ja widzialem to sa duzo szybsze od normalnych samochodow ;p jak ktos szuka takiego fabrycznego auta to niech spojrzy tutaj polecam :http://www.bomir.pl/
Ostatnio edytowany przez archy, 14 Mar 2010, 21:16, edytowano w sumie 1 raz
archy
Nowicjusz

09 Sie 2009, 18:54

A powiedźcie mi jak to wygląda z VW Lupo? Widziałem na allegro, że ktoś takie auto DOSTOSOWANE DO B1 sprzedaje. P
Pozdrawiam Serdecznie
Michał Stokłosa
Stokłosik
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź/Kłodzko

21 Wrz 2009, 13:54

MotoAlbercik napisał(a):Kolego bendi - poczytaj co to jest masa własna pojazdu.Tej masy nie da się zmienić.

mylisz sie ja jestem posiadaczem tego prawa jezdy i odchudzonego malucha ktory ma w dowodzie mase wlasna 545 kg
troszke zalatwiania bylo ale da sie zrobić
Stunter_JP
Nowicjusz

Miejscowość: Czeladź

09 Paź 2009, 13:43

A jak dla mnie to w cale nie szkoda kasy na B1 ja np. mam 15 lat i 2 miesiące i 3,5 miesiąca przed 16-stką idę zdawać na B1 koszt z egzaminem to +/-1200zł i oczywiście nie jakieś tam małe autko kupujemy za +/- 10tyś bo to normalne że się nie opłaca lecz kupujemy coś w stylu Fiata 126p i go odciążamy typu : podsufitka , tynie siedzenia jak jedziemy na przegląd to również możemy jechać nie z pełnym bakiem paliwa to nam też odejdzie waga ;] Ale również można zamiast malucha kupić Dewoo Tico i ta sama historia co z odchudzeniem malucha potem ino przegląd , rzeczoznawca i idziemy rejestrować pojazd i potem już tylko jazda :D
D@M!AN
Nowicjusz

Miejscowość: ory

02 Lis 2009, 12:30

witam.. a co z golf mk1.? mozna go odcgudzic do 550 kg.? jak puzniej go zarejstrować, gdzie isc , co robic.? :roll:
aifel
Nowicjusz

Miejscowość: Żory
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Upadek z piątego piętra, a zderzenie z pieszym
    Całkowita droga hamowania wraz z czasem reakcji przy prędkości 60 km/h wynosi ok. 50 m. W trudnych warunkach pogodowych, przy oblodzeniu nawierzchni lub opadach śniegu może wydłużyć się kilkakrotnie. Uderzenie w pieszego ...

10 Lis 2009, 00:36

Nie przerabiałem tematu odchudzania auta aby spełniało normę na B1 .... ale logicznie biorąc i Golfa Mk1 i Fiestę Mk1 i Renault 5, Citroena AX - wszystkie z tych aut ważą gotowe do jazdy fabrycznie około 700-750 kg - ale również dałoby się przerobić na 550 kg wyrzucając tylną kanapę, koło zapasowe, szyby z plexi z tyłu itd itd .... ale czy zejdzie się aż 200 kg ??? To całkiem sporo potrzeba ...

Również Lotus Elise z serii 96-01 ważył od 725 kg ... późniejsze już około 900 kg ...
Lotus 340 R - 700 kg (za to 4,4 sek do setki ;-)

Seryjnymi autami które mieszczą się w te kategorie pomijając zabytkowe powozy z przełomu XIX i XX wieku ... są chyba :

Piaggio Ape - taki 3 kołowy pojazd używany m.in przez Telepizzę
Reliant Robin - 3 kołowy pojazd który często można zobaczyć w UK

Lotus Seven (2 miejscowy otwarty roadster) z pierwszych lat produkcji ważył 500 kg ;-)

to auto ma sporo replik produkowanych do dziś które można kupić w pudełkach i poskładać sobie w domu - ale niewiele z nich nie przekracza masy potrzebnej do B1

np. http://www.caterham.co.uk/assets/html/t ... assis.html

np. Westfield Megabusa - z silnikiem Suzuki Hayabusa ;-))
http://en.wikipedia.org/wiki/Westfield_Megabusa

zabawne, że 16 latek może prowadzić coś takiego po drodze a nie może prowadzić maluszka czy pandy !

Co jeszcze np. się łapie ?

Ariel Atom
http://www.autogen.pl/car-28-Ariel-Atom-2-300.html

coś co ma 3,5 sekundy do setki :-))

http://moto.pl/MotoPL/51,90141,6564672, ... e.html?i=9

Takie Porsche 718 RS 60 Spyder ...

Ale to wszystko drogie ....

Żeby uzmysłowić jak cięzko zejść z kilogramów np. w takim Golfie czy R5 który już prawie nic nie ma w środku- powiem, że taki mały bolid formuły 2000 - waży około 480 kg - przy czym raczej nie ma szans na dopuszczenie go do ruchu....

http://www.irisracing.com/index.php?page=0011&lang=en
InzRuchu
Początkujący

29 Gru 2009, 20:09

Witam. Mam pytanie - czy jeżeli zdam to prawo jazdy B1 i będę miał samochód do 550kg,to czy wciąż muszę jeździć z rodzicem tym samochodem?? Z góry dzięki za odpowiedź.
Ostatnio edytowany przez kinusgt, 29 Gru 2009, 20:13, edytowano w sumie 1 raz
kinusgt
Nowicjusz

Miejscowość: ok. Grójca

13 Mar 2010, 14:43

witam
czytałem ze z malucha mozna wyciać to i owo a mozesz mi napisać co dokładnie bo nie wiem co mozna
z gory dzieki

[ Dodano: Sob Mar 13, 2010 13:56 ]
witam
a co z malucha moge wymontować
dzieki z gory za odpowiedz
seba123456789-1
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

13 Mar 2010, 16:16

seba123456789-1 napisał(a):witam
czytałem ze z malucha mozna wyciać to i owo a mozesz mi napisać co dokładnie bo nie wiem co mozna
z gory dzieki

[ Dodano: Sob Mar 13, 2010 13:56 ]
witam
a co z malucha moge wymontować
dzieki z gory za odpowiedz

Z malucha możesz sobie wyrzucać wiele różnych rzeczy, tylko wtedy albo musisz zgłosić zmiany konstrukcyjne(zgoda producenta), albo uczynisz z niego pojazd niekompletny i nie przejdzie badania okresowego na SKP,,,
janusz60
Nowicjusz

Miejscowość: śląskie

20 Mar 2010, 10:50

witam czy jeśli mając prawko B1 będe poruszał sie samochodem cięższym niż 550kg to czy grozi mi jakas kara? jak tak to jaka?
Karolo
Nowicjusz

Miejscowość: Legnica

21 Mar 2010, 16:48

no własnie jaka kara jak napisał karolo
moze ktoś opdowiedzieć?
seba123456789-1
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

31 Mar 2010, 17:58

Witam! Widze ze wiekszosc z Was ma problemy co do kategori B1...wieć może troche rozjaśnie ten temat... otóż moim zdaniem oczywsicie najlepszym samochodzikiem na to jest Daichatsu Coure...jest to dobre japonskie autko.. i najwazniejsze ze nie drogie.fajne juz mozna kupic za 2,5tysiaca zlotych...nie wymagajace zadnych poprawek lakierniczych,silnikowych...nie wymaga wielu przerobek poniewaz jego masa wlasna nie jest wieksza niz 550kg..czyli akurat dopuszczalne...ale musi byc 2 osobowe..nie wiem z kad w opisach wczesniej znalazla sie wieksza liczba miejsc.. w razie jakich kolwiek wątpliwosci co do tego typu prawka prosze pytac..postaram sie odpowiedziec na kazde pytanie..Pozdrawam :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: Sro Mar 31, 2010 18:03 ]
Kara..cie spotka taka ze gdy zlapia cie nasi struze prawa(JP) i sie uprą na przeglad twojego samochodziku i bedzie faktycznie ciezszy..przychodzi na rodziców mandacik w wysokosci 2 tysiace zlotych jak dobre pujdzie albo... nawet wiecej (mysle ze nie byli by bardzo zadowoleni) oraz ty masz zawieszone prawko na 5 lat..malo??? :lol: :mrgreen: :mrgreen:
power4251
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

31 Mar 2010, 19:59

Witam! Czy jak będę mieć samochód o wadze nie większej niż 550kg to czy będę musiał jeździć z osobą pełnoletnią co posiada prawo jazdy?
ziuta94
Nowicjusz

Miejscowość: Mikołajewo

13 Kwi 2010, 15:46

jakie 2000 ? co ty gadasz?. Mój brat poruszał sie na B1 2 miechy temu i złapali go jak jechał Volvo V50, nic sie nie przyczepili tylko nałożyli mu mandat 300zł za brak uprawnień i tyle.
patryk1
Nowicjusz

Miejscowość: CK