Prawo jazdy - do kiedy obowiązują aktualne zasady?

30 Lip 2012, 17:01

Witam.
Mam pytanie odnośnie nowych przepisów zdawania prawa jazdy kat. B. A mianowicie w grudniu będę mial 18 lat, jak się dowiedziałem kurs mogę rozpocząć 3 miesiące przed osiemnastka tak żeby egzamin wypadł mi w grudniu czyli jeszcze na starych zasadach i tu moje pierwsze pytanie, co w przypadku gdy nie zdam? Kolejny egzamin wypadlby w styczniu 2013 roku w którym jak wiadomo wchodzą nowe przepisy. Zdaje sobie sprawę ze to dosyć absurdalne pytanie ale wolę się upewnić. Kolejnymi wątpliwościami które chciałbym rozwiac jest...co w przypadku gdy kurs zacznę np 30 grudnia 2012 a egzamin wypadnie w 2013 roku? Czy będę zdawał na starych zasadach?
A więc w zasadzie chodzi mi tylko o to co muszę zrobić aby zdawać na starych zasadach i kiedy najpóźniej mogę zacząć kurs ?

Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam!
9imar9
Nowicjusz

31 Lip 2012, 09:12

9imar9 napisał(a): co muszę zrobić aby zdawać na starych zasadach i kiedy najpóźniej mogę zacząć kurs ?

Przecież na większość pytań sam sobie odpowiedziałeś ..
Nie będzie starych i nowych zasad - jak sobie to wyobrażasz ?? W WORDzie będą dwie sale egzaminacyjne ??
Że w grudniu kończysz 18 lat to nie oznacza terminu na drugi dzień - to może być styczeń ..
Moja rada - pooglądaj sobie jak będzie wyglądał nowy egzamin, ucz się już do nowego .. W/g mnie wcale trudniejszy nie będzie ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

31 Lip 2012, 10:33

tak ja rozumiem ze egzamin moze wypasc w styczniu ale jesli zaczne nauke jazdy w tym roku czyli na aktualnych zasadach (bede przygotowywany pod katem tego systemu) to chyba nawet jesli egzamin wypadnie w 2013 bede zdawal na tych aktualnych? Bo jesli nie to jest to bez sensu.
a wiec musze zaczac trzy miesiace przed i ustalic sobie egzamin jesli bedzie taka mozliwosc w grudniu, styczen luty itd kwalifikuje mnie na nowe zasady?
9imar9
Nowicjusz

31 Lip 2012, 10:38

Mylisz pojęcia - jakie nowe i stare zasady ?? Przepisy się nie zmienią !! Tylko sposób przeprowadzania egzaminu ..
Chodzisz do szkoły ?? Raz jest kartkówka, następnym razem będzie test .. Czy zgłaszasz do nauczyciela pretensje i mówisz mu, że to bez sensu ?? Bo z egzaminem na PJ tak uważasz - świat nie będzie się kręcił wokół Ciebie - Ty musisz się dostosować .. Idź na kurs i ucz się a zdasz niezależnie od sposobu przeprowadzonego egzaminu ..
Pozdro
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Lip 2012, 13:30

chodzi mi np o to ze teraz np teraz daja w szkolach jazdy aby sie uczyc zestaw wszystkich pytan ktorych jest mniej a jak wiadomo w nowych zasadach pula sie zwieksza. Dobra mniejsza z tym. Postaram sie aby miec egzamin w grudniu aby zdac na starych, jesli nie zdam za pierwszym zasady nie zmienia sie ?
9imar9
Nowicjusz

01 Sie 2012, 09:08

Się zmienią - piszę Ci to trzeci raz!! Nikt nie będzie dla jednego kandydata robił egzaminu po staremu ..
Czego się boisz ?? Do takich rzeczy podchodzi się na luzie - jak się umie to się zaliczy ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tajemnice układów kierowniczych
    Układy kierownicze stosowane w modelach ŠKODY to zaawansowane zespoły różniące się budową, ale stające przed tymi samymi wyzwaniami: komfortowym i precyzyjnym prowadzeniem, oszczędzaniem paliwa oraz bezpiecznym ...

01 Sie 2012, 15:19

a kto powiedział ze dla jednego, takich osob będzie zapewne mnóstwo. ale ok pozyjemy zobaczymy, popytam ludzi którzy w tym temacie siedza. pozdrawiam
9imar9
Nowicjusz

02 Sie 2012, 09:06

Ja mówię !! Przykładowo - tylko Ty nie zdasz z całej grupy ..
Przecież siedzimy ..
Podejrzewam, że wybierasz się na filozofię .. Tak ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Sie 2012, 10:18

silvo44 naprawdę nie chce mi się wdawac z Toba w dyskusje, wypowiedziales sie? Tak, takze przestan juz kontynuowac to bez sensu. Moze chcialbym wysluchac zdania innej osoby, Twoje juz znam. Dziekuje... Mysle ze raczej jestes starszy ode mnie a naprawde poziom wypowiedzi jest na poziomie nastolatka, wiec nie prowokuj i zakonczmy nasz dialog :D czekam na wypowiedzi innych, pozdrawiam :)
9imar9
Nowicjusz

02 Sie 2012, 10:51

9imar9 napisał(a):czekam na wypowiedzi innych,

Masz prawo - znawco tematu .. Jeszcze nie masz 18 lat a już wszystko wiesz lepiej .. Skąd ja to znam .. Wyluzuj kolego, bo Ci podkreślę profil ..
Jesli nie wierzysz - poczytaj ustawę i rozporządzenie o egzaminowaniu kierowców a nie komentuj głupio moich odpowiedzi ..
silvo44 napisał(a): pooglądaj sobie jak będzie wyglądał nowy egzamin, ucz się już do nowego .. W/g mnie wcale trudniejszy nie będzie ..

To uważasz za wypowiedź nastolatka ?? Kim ty jesteś żeby zwracać innym uwagę ?? Za naśmiewanie się zarobisz zaraz warna ..
9imar9 napisał(a): wypowiedziales sie?

Ciesz się, że odpowiedziałem - nikogo innego to nie interesuje - a nie po to tu jestem .. Nie muszę odpowiadać - mogłem od razu bzdurne pytanie wyrzucić do kosza ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Sie 2012, 11:18

dasz mi moderatorze warna za to ze nie chce juz z toba dyskutowac? cos tu jest nie tak. :? Bedzie spokoj tylko nie wypowiadaj sie juz tu bo wszystko co wiedziales to napisales i dziekuje kazdego opinia sie dla mnie liczy wystarczy, takze niepotrzebnie robimy balagan.
Czekam na wypowiedzi innych!
9imar9
Nowicjusz

02 Sie 2012, 11:32

Czekamy ... 24 h - potem kosz .. OK ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika