Prawo Jazdy - jak sie powoli przygotowywac.

04 Maj 2009, 15:59

Witam!

Dokładnie za rok (4 maj 2010) skończę 18 lat i co za tym idzie - będę chciał zapisać się na kurs prawa jazdy i oczywiście zdać :cool:

Mój problem polega na tym, że na temat motoryzacji, przepisow drogowych, samochodow nic nie wiem, kompletnie nic. Wiem tylko co oznacza znak przejscia dla pieszych :???:

Co mógłbym zrobić/poczytać aby się tak powoli zacząć przygotowywać do tego wszystkiego? Ja wiem, że na kursie wszystkiego się po kroku da nauczyć, przynajmniej tak mi się wydaje, ale rozumiecie, chciałbym być troche obeznany w te "klocki" , a uważam, że rok czasu to sporo. Nie chodzi mi o to abym został geniuszem w tej dziedzinie, tylko wiedział co i jak.

Z góry dziękuję za wszelką otrzymaną pomoc :wink:

PS : Na forum trafiłem przypadkowo (google - > forum samochodowe).
Niedouczony
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

04 Maj 2009, 18:06

Więc tak, mimo wszystko wydaje mi się, że jeszcze troszkę za wcześniej na przygotowania, chociaż jeśli naprawdę już chciałbyś zacząć się uczyć do egzaminu jak już to chyba teoretycznego to nic nie stoi na przeszkodzie. Ja też byłem na początku zielony, ale przez czas kursu wszystkiego spokojnie się nauczyłem. Może takie podstawowe rzeczy jak znaki itp znałem. Jak już chciałbyś co nieco poczytać to poczytaj sobie o znakach drogowych, o podstawowych zasadach w ruchu drogowym i tym podobne. Możesz poszukać jakieś testy przykładowe, skrzyżowania. Mimo wszystko wydaje mi się, że przez okres kursu wszystkiego się bez problemu nauczysz. A egzamin teoretyczny przynajmniej jak dla mnie to była rzecz banalna :razz: Sam zobaczysz jak to wygląda. A jeszcze sprawa zapisu, mówisz, że dokładnie za rok kończysz 18 lat, to z tego co pamiętam, to na kurs prawa jazdy możesz zapisać sie chyba z 2 miesiace wcześniej :wink:
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

04 Maj 2009, 22:37

3 miesiące wcześniej.
W internecie są przykładowe testy które wypełniasz na kompie (odpowiedzi A, B, C). Porozwiązuj, znajdź przykładowe pytania z krzyżówkami, które auto ma pierwszeństwo na skrzyżowaniu i dlaczego.

W razie problemów, pisz - pomożemy i wyjaśnimy.

Aha, skoro równo za rok będziesz miał 18 lat, to znaczy, że dzisiaj obchodzisz 17 urodziny. Wszystkiego najlepszego :mrgreen:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Maj 2009, 07:19

tak jak kolega wyżej wspomniał - testy, testy i jeszcze raz testy zawsze możesz poprsoić starszego brata/tate by poćwiczył z Tobą proste manewry na mało uczęszczanych ulicach/parkingach
kuba-sekowski
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa