Prawo jazdy kat. B

06 Gru 2009, 16:53

Witam
Słyszałem ostatnio w radiu że osoba która ma 18 lat i zrobiła prawko kat. B to przez pierwsze 2 lata za dwa wykroczenia jest skierowana na jakiś kurs, ale policji się to nie spodobało i złożyli propozycję aby przez 2 lata jeździć z osobą doświadczoną (mającą 5 lat prawo jazdy). Weszło to, czy tylko tak postraszyli??
Knoper93
Nowicjusz

Miejscowość: Dobroń
Prawo jazdy: 14 02 2012
Auto: VW Golf 4
Silnik: 2.0 115KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

06 Gru 2009, 20:35

jeszcze nie weszło, także jeżeli zdałeś/łaś egzamin przed wejściem tej ustawy w życie to nie musisz się martwić, podobno coś ma wejść po nowym roku, ale nie wiem dokładnie, mogę opierać się tylko i wyłącznie na informacjach z mediów. :D
davess1

06 Gru 2009, 20:56

ja jeszcze muszę 2 lata czekać :) mam nadzieję że przez ten okres się rozmyślą, chociaż wątpię
Knoper93
Nowicjusz

Miejscowość: Dobroń
Prawo jazdy: 14 02 2012
Auto: VW Golf 4
Silnik: 2.0 115KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

07 Gru 2009, 17:31

a ja mam pytanie
wyjezdzilem juz prawie wszystkie godziny
instruktor mi mowil zebym przyniósl mu dokumenty (ksero paszportu potwierdzenie zameldowania i zdjecie) nie zapomnialem o czyms?
i jak ja mu to przyniose i on wypisze mi te papiery na egzamin to musze placic przez bank za egzamin i dopiero wtedy ustalac czy moge na miejscu w wordzie zaplacic?
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław

07 Gru 2009, 17:35

siwy, zamiast paszportu i potwierdzenia zameldowania można dowód osobisty nawet ten 'tymczasowy'.

gdy tylko dostaniesz dokumenty od instruktora możesz iść do wordu i umówić się na egzamin teoretyczny płacąc w kasie w wordzie, tak samo praktyczny.
davess1

07 Gru 2009, 17:54

na ten tymczasowy trzba czekac na normalny tez
a po co jak mam paszport a potwierdzenie nic nie kosztuje
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław

07 Gru 2009, 19:11

mówiłem czysto teoretycznie, że jeżeli masz dowód tymczasowy, osobisty, który można mieć grubo przed 18stką nie potrzebujesz paszportu i świstka o zameldowaniu.
davess1