PRAWO JAZDY OD 16 ROKU ZYCIA

08 Mar 2008, 18:52

Jak dokładnie jest z tym prawem jazdy od 16 lat,bo mam zamiar sobie takie zrobić,ale słyszałem ,ze trzeba mieć hamulce po stronie pasażera i jeździć z kierowca,który ma prawo jazy przynajmniej 7 lat.Czy to prawda?
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

09 Mar 2008, 20:45

najlepiej skieruj sie do wydzialu komunikacji to sie dowiesz cos . Nie wydaje mi sie zeby bylo takie prawo , bynajmniej nie slyszalem o tym . W koncu to nie kurs jazdy zeby w aucie miec hamulce po drugiej stronie a kierowca to nie instruktor .
greyt
Początkujący

09 Mar 2008, 21:21

jest taki wymóg żeby były hamulce u pasażera ale dokladnych informacji nie masz?
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

09 Mar 2008, 23:12

Od 16 lat możesz tylko i wyłącznie zrobić prawo jazdy kategorii B1, to jst pojazdy o masie do 550kg. Na kategorię B a więc do 3,5t niestety, ale będziesz musiał czekać do 18. Nie ma takiej ustawy, by od 16 zrobić prawko. KIeydś było ale to znieśli.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

10 Mar 2008, 11:22

Znieśli równiez to,że kierowca,który dopiero co zrobił prawko,musi przez rok jeździć w towarzystwie osoby posiadającej prawo jazdy conajmniej od roku.W zamian za to,świeżym kierowcom obniżyli liczbę punktów oraz z tego co wiem,nie ma dla nich taryfy ulgowej(np. przy przekraczaniu prędkości dostają mandat zawsze z tego wyższego pułapu).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Mar 2008, 00:06

Zasada jest prosta idziesz na kurs tam jeździsz autem przystosowanym do nauki jazdy z instruktorem kończysz kurs zdajesz egzamin teoretyczny i praktyczny i potem masz prawo sam jeździć zwykłym samochodem bez żadnych przystosowań ( oczywiście o ile jest to :trójkołowy lub czterokołowy pojazdem samochodowy o masie własnej nieprzekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla ) po skończeniu 18 go roku życia możesz przejść na kategorie b zdając egzamin praktyczny tylko.
borys_q
Nowicjusz

13 Mar 2008, 09:57

trochę bezsensu czy jest jakiś samochód który wazy 550 kg(oprócz smarta)? :twisted:
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

13 Mar 2008, 16:57

Zna ktoś może stronke z aktualnymi testami na prawko Dzięki z góry. :D
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

13 Mar 2008, 20:13

Susza tłumi, zagłusza, wywija i o dno wali... Zachwiany... Zachwiany...
SuperFly
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: brać hajs?

13 Mar 2008, 20:28

Tam już rozwiązywałem i chyba jakieś trefne są ale dzięki
KOLEGO . :D
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9