Prawo jazdy od 17 roku życia

11 Cze 2009, 21:46

Witam, mam pytanie czy możliwe jest zrobienie prawa jazdy w wieku 17lat??
Damian
Renault 19 1.9 TD
VW Jetta 1.6 GLS
Damian9212
Nowicjusz

Miejscowość: Gorlice

11 Cze 2009, 21:56

mozliwe ale za rok gdy bedziesz konczyl 18 bedziesz musial zdawac jeszcze raz
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Cze 2009, 10:14

od 18 lat i mam nadzieje ze podniosa do 21 kiedys. bedzie mniej wypadkow.
coldrain
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

12 Cze 2009, 10:23

mozesz zaczac jak masz 17lat i 9miesiecy zreszta od tego roku mieli wprowadzic od 21lat prawko i co i g...o z tego wyszlo zreszta nie tylko łepki w wieku 18-21lat sie rozbijaja
Barol
Awatar użytkownika

12 Cze 2009, 15:55

Gadacie głupoty statystyki nie kłamią najwięcej wypadków spowodowały osoby miedzy 25 a 39 rokiem życia.

A oto dane z KMP w Łodzi:
Analiza stanu bezpieczeństwa wykazała, że sprawcy wypadków drogowych najczęściej wywodzą się z grupy wiekowej 25 – 39 lat. Spowodowali oni ⅓ liczby wypadków, zabitych i rannych w wypadkach zaistniałych z winy kierującego pojazdem.
W zdarzeniach tych zginęły 104 osoby, a 1753 odniosły obrażenia. Kolejne grupy wiekowe, z których pochodzili sprawcy wypadków drogowych to:
od 40 do 59 lat – 28 % wypadków, 32 % zabitych, 27 % rannych,
od 18 do 24 lat – 19 % wypadków, 20 % zabitych, 20 % rannych,
60 i więcej – 16 % wypadków, 15 % zabitych, 14 % rannych.

W odniesieniu do nietrzeźwych sprawców wypadków grupa wiekowa 25 - 39 lat wypada jeszcze gorzej. Kierujący ci spowodowali blisko połowę wypadków, zabitych i rannych. Poza tą grupą podobne procentowe udziały w liczbie wypadków powodowanych przez „nietrzeźwych” sprawców mają grupy wiekowe 18 – 24 lata oraz 40 – 59 lat, odpowiednio 25 % i 27 %.
W dalszym ciągu głównymi sprawcami zdarzeń drogowych wśród kierujących są mężczyźni (83 %). Należy zauważyć, iż udział kobiet w ogólnej liczbie wypadków drogowych powoli rośnie, choć w dalszym ciągu jest zdecydowanie niższy od udziału mężczyzn.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

12 Cze 2009, 16:07

no to ja mowie ze nie tylko lepki w wieku 18-21lat sie rozbijaja
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Lexus LFA Spyder
    Supersportowy LFA to jeden z najsłynniejszych samochodów Lexusa. Wielu miłośników motoryzacji z pewnością pamięta też koncept LF-A Roadster, który jednak ostatecznie nie trafił do seryjnej produkcji. ...

12 Cze 2009, 16:46

Z tymi statystykami,to nie jest tak do końca,jak to sobie kolega myśli.Robiąc statystyki,policja bierze pod uwagę wszystkich kierowców -tych na drogach(motorowerowerów,motocykli,motorów,samochodów,autobusów,trolebusów,rowerzystów),a szynach(tramwaje,pociagi),a nawet wypadki zaistniałe w zakładach pracy.Tak samo jest z trzeźwością - pod uwagę są brani nawet kierowcy rowerów.I słowo pijany,oznacza wszystko - i wykroczenia i przestępstwa.Tak więc na statystyki nie ma co patrzeć.No i wg mnie,nie bez powodu chcą podnieść wiek,w którym można wyrabiać prawko.Nie wiem,czy się nie mylę,ale te 21 lat,to się miało dotyczyć chyba prawka na motory.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

12 Cze 2009, 19:14

na auto tez mialo byc od 21lat
Barol
Awatar użytkownika

13 Cze 2009, 19:44

Od 16 roku życia chyba można już robić ale jest to B1 czyli samochody (chyba) do 0,5 t a co do wieku to osobiście uważam że nie jeden piętnastolatek jeździ lepiej od mnie zatem wiek jest tylko normą a najważniejsza jest dojrzałość kierowcy i wyobraźnia co może się stać.
Bo czasami prawda to za mało, ludzie czasem zasługują na coś więcej. Na to, by ich wiara została wynagrodzona.
Los_Emilos
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 15 04 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 2.0 16V 140KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

13 Cze 2009, 20:05

coldrain napisał(a):od 18 lat i mam nadzieje ze podniosa do 21 kiedys. bedzie mniej wypadkow.

do 100, będzie jeszcze mniej!
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

13 Cze 2009, 20:23

Korzyśc z B1 jest taka, że sobie pojeździsz przed 18-tką. Potem aby mieć B - przechodzisz kurs skrócony - 20 godzin praktyki i egzamin praktyczny.
Borys
Ostatnio edytowany przez Borys68, 13 Cze 2009, 21:02, edytowano w sumie 1 raz
Borys68

13 Cze 2009, 20:45

PrezesArtek napisał(a):Gadacie głupoty statystyki nie kłamią najwięcej wypadków spowodowały osoby miedzy 25 a 39 rokiem życia.

Jak już MotoAlbercik pisał ze statystyką nie ma się co sugerować. Z niej można wyinterpretować wszystko.

Po pierwsze, a propo podwyższenia wieku do 21lat: Kierowca który dopiero co odebrał prawo jazdy jest mniej doświadczony w jeździe dlatego też powoduje więcej wypadków(tu nie chodzi tylko o wiek w tym sensie, że 18latek szeleje po drogach). Jakby podwyższono prawko do 21 lat to zapewne jakimś "cudem" wzrosły by statystyki wypadków 21-22 letnich osób, bo oni też będą musieli się "wjeździć". To może wtedy podnieśmy do 25 lat, bo widocznie 21 to dalej za mało.

Po drugie co do powyższej statystyki: 25-39 lat. Czyli bierzemy po uwagę ludzi z przedziału 14 roczników. W przypadku młodszych bysmy brali pod uwagę przedział 18-24 czyli przedział 7 roczników. pomiędzy 25 a 39 rokiem życia możemy uznać że przypada jakieś szeroko rozumiane maksimum pracy zawodowej itp, czyli dużo podróżujemy w pracy, a także poza nią itp itd. Dlatego właśnie najwięcej wypadków jest w tej grupie osób, a nie 18-24 gdy jeszcze wiele osób samochodów takich nie ma, wielu studiuje i nie jeździ tyle co ludzie z tego późniejszego przedziału wiekowego.
No sam mam 22 lata i wiadomo że nie jestem tak doświadczony i gorzej jeżdże niż ktoś kto ma te 39 lat, ale jeżdże mniej więc prawdopodobnie jestem mniej narażony na wypadek. Ech troche zamotałem ale mam nadzieje że wiecie o co chodzi ;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

13 Cze 2009, 20:46

MotoAlbercik napisał(a):No i wg mnie,nie bez powodu chcą podnieść wiek,w którym można wyrabiać prawko.Nie wiem,czy się nie mylę,ale te 21 lat,to się miało dotyczyć chyba prawka na motory.

a moim zdaniem to jest nie uzasadnione bo już dawno dowiedli tego że na liczbe wypadków wpływa nie wiek prowadzącego a jakość dróg które w naszym kraju są w opłakanym stanie pozatym spójrzcie też na tych co jeżdżą pod wpływem bo tutaj pewnie statystyki też by pokazały że większość ma więcej niż 25 lat już nie mówie o emerytach za kółkiem, czy kobietach wyczekujących na ostatnią chwile na wjechanie na główną z podporządkowanej :P
pozatym panowie spójrzcie na średnią wwieku motocyklistów to bedzie widzieli kto najczęściej szaleje do tego dodajcie samochód i stan w jakim kolesie w wieku 25-35 wchodzą do samochodu wychodząc od kumpla mieszkającego pare ulic dalej albo z jego ulubionego Pub'u
lewy13
Początkujący

Miejscowość: wadowice

13 Cze 2009, 22:13

Prawda jest taka ze prowadzenie samochodu to nie jest zabawa. tutaj trzeba byc odpowiedzialnym i myslec trzezwo.
Osobiscie z tego co widze to zdecydowanie najczesciej niebezpiecznie na drodze zachowuja sie ludzie mlodzi. glupie wyprzedzanie, jazda ze zbyt duza predkoscia itd itp.
Czlowiek z wiekiem zaczyna myslec bardziej racjonalnie i przestaje mu sie wydawac "wiem wszystko najlepiej".
Sa ludzie, ktorzy w wieku 18 lat sa dojrzali ale wiekszosc jest niedojrzala tak jak i sa ludzie w wieku 25 ktorzy zachowuja sie jak by byli niesmiertelni za kolkiem. Jednak nalezy patrzyc na przedzial wiekowy pod katem ogolu. Pojedyncze przypadki nie wchodza w gre dlatego powinni podniesc granice wiekowa do 21.
Albo powinni zabronic jazdy samochodami powyzej np 80 KM osobom do 21 roku zycia.

W sumie jak sie tak dobrze zastanowic to uregolowania prawne wzgledme wieku i mocy samochodu byly by dobrym rozwiazaniem. Sami czesto mozemy zaobserwowac na tym forum jak to mlodzi ludzie, ktorzy dopiero co zdali prawko pytaja sie o jak najmocniejsze auta... a moc powinna byc adekwatna do posiadanych umiejetnosci.
coldrain
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

13 Cze 2009, 22:39

A ja znalazłem całkiem inne statystyki,które spowodowały zmiany w wyrobieniu prawa jazdy,które zaczęły obowiązywać od środy 10 czerwca 2009 - jak podaje Dziennik Zachodni z piątku 12 czerwca 2009,Jakub Dąbrowski z Ministerstwa Infrastruktury mówi,że nowe przepisy to odpowiedz na alarmujące statystyki,z których wynika,że na polskich drogach rocznie ginie ponad 5 tyś osób,a najliczniejszą grupę kierowców,uczestniczących w tych wypadkach stanowią osoby w wieku 18-24 lata,posiadający prawo jazdy krócej niż 2 lata.
I w to jestem skłonny uwierzyć,ponieważ jak się czyta o wypadkach,to zazwyczaj podawany jest ten właśnie wiek.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000