Prędkość a spalanie

22 Sty 2013, 17:35

Witam.
Po woli zaczynam przejawiać chorobliwą rządzę oszczędnej jazdy :wink:
Z tego względu, gdy na trasie przekroczę 100 km/h zastanawiam się czy nie za dużo mnie to będzie kosztowało.
Stąd moje pytanie, czy ktoś robił jakieś robił w swojej Pandzie, bo taki właśnie posiadam samochód, lub innym podobnym autku test jak wygląda spalanie zależne od prędkości? Do jakiej wartości spalanie jest w miarę rozsądne, a przy jakiej już nie bardzo. Czy będzie duża różnica między 70 km/h, 95 km/h a 120 km/h.
pitt99
Nowicjusz

22 Sty 2013, 23:33

Spalanie nie zależy od prędkości, a od obrotów silnika. Możesz jechać 120 km/h na V biegu, a możesz jechać z tą samą prędkością na IV biegu. Wówczas jadąc na IV biegu spalanie będzie większe, bo będa większe obroty silnika. Natomiast zmieniając bieg z IV na V obroty spadną i spalanie będzie mniejsze. Tak więc im mniejsze obroty silnika tym mniejsze spalanie. Oczywiście nieekonomiczna będzie jazda z prędkością np. 40 km/h na V biegu, mimo, że obroty będą niższe niż jakby jechać z tą prędkością na np. III biegu :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Sty 2013, 18:52

Doskonale cię rozumiem, ale chodzi mi o coś trochę innego. Oczywistym jest, że przy 90 km/h i wyżej będę jechał na możliwie najwyższym biegu. Chodziło mi o znalezienie tej cienkiej bariery, po której przekroczeniu drastycznie wzrasta zużycie. A prędkość ma dużo do gadania, bo wraz ze wzrostem prędkości, w kwadracie rośnie opór aerodynamiczny, mówiąc w uproszczeniu.
pitt99
Nowicjusz

24 Wrz 2013, 11:34

Umiejętne operowanie skrzynią biegów pozwoli na oszczędną jazdę :) Nie patrz na prędkościomierz jeśli nie przekraczasz 140km/h ;) Zmiana biegów max przy 2,5tys. obrotów i będzie w porządku.
oskar76
Nowicjusz

Auto: Fiat Punto

01 Paź 2013, 20:54

A jeszcze dodam, że hamując silnikiem zamiast hamulcami zaozczędzisz jeszcze więcej paliwa - podczas hamowania silnikiem spalanie wynosi 0l/100km.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000