Jakoś nigdy nie bawiły mnie takie zabawy, przypomina to mnie raczej konkurs wielkości przyrodzenia Swoim nie jechałem więcej, niż 180 (nie starałem się więcej) i jakoś nie czuję się z tym źle
Trafne porównanie nie chodzi mi o to żeby się przechwalać kto jechał szybciej... bardziej ciekawi mnie czy wasze autka osiągają prędkość podaną przez producenta mimo iluś tam już dziesiątek lub setek tysięcy przejechanych kilometrów
A, takie coś Ja już gdzieś na forum pisałem, że moja Mazda jest okazem zdrowia. Dane techniczne z 1992 roku prezentują się tak:
- pojemność skokowa: 1991 ccm,
- moc maksymalna: 114 KM,
- przyspieszenie 0-100 km/h: 10,4 sek,
- V maksymalna: 204 km/h,
- maksymalny moment obrotowy: 168 Nm przy 4500 obr./min.
Aktualnie, stan na 2010 rok, prezentują się tak:
- moc maksymalna: 117,3 KM przy 5377 obr./min.,
- przyspieszenie 0-100 km/h: 9,05 sek,
- V maksymalna - nie wiem,
- maksymalny moment obrotowy: 171,1 Nm przy 4371 obr/min.
Modyfikacje mechaniczne: zimny dolot powietrza z "grzybkiem" HKS, metalowy katalizator, oryginalny tłumik Mazdaspeed Touring Kit A-Spec (dedykowany do MX-6).
Golfa III 90KM na ropę, na autostradzie udało mi się rozhulać do 180 km/h, zamykając obrotomierz jednak było to z górki..
Innym razem, na równej drodze w 4 osoby wskazówka pokazała ciut powyżej 170 [+1 lub 2 km/h]. Dla wersji 1.9 TDI 90KM dane fabryczne zawierają informacje o 178 km/h prędkości maksymalnej, oraz przyspieszeniu 12,8s od 0 do 100 km/h [to by się akurat zgadzało, kiedyś spróbowałem to wyszło mi około 13 sekund].
Jednak... ...ten Golf nie wyjechał z fabryki jako wersja TDI, a jedynie zwykły diesel bez turbo [64 KM]. Najpewniej z tego powodu nie udało mi się osiągnąć fabrycznych 180 km/h - auto to posiada krótsze przełożenie skrzyni ze słabszej wersji. Turbosprężarka była kiedyś dołożona przy okazji remontu silnika, jednakże warsztat ten nie pokusił się o montaż Intercoolera.
Wniosek? Może rdzewieje, siada zawieszenie, ale serce ma jak dzwon [tfu! będzie miał, po wymianie sprzęgła]!
Wodorowa ciężarówka vs. ciężarówka z silnikiem Diesla Toyota pracuje nad pojazdami na wodorowe ogniwa paliwowe od 20 lat. Program rozwojowy przyspieszył w 2014 roku, kiedy na rynku zadebiutowała Toyota Mirai. Potem przyszedł czas na wodorowe autobusy i wózki widłowe, ...
Pierwszy hybrydowy SUV na świecie 22 marca 2005 roku debiutowała Toyota Harrier Hybrid, poza Japonią znana jako Lexus RX 400h – pierwszy na świecie seryjnie produkowany SUV z napędem hybrydowym. W ciągu zaledwie kilku dni amerykańscy dealerzy zebrali ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.