kkamykk napisał(a): Po prostu czasami jak na wczasy pojadę, to nie chce mi się 130km/h całą drogę jechać.
A taką dopuszczalną prędkość zalecają zazwyczaj producenci boksów dachowych
![Uśmiechnięty :)]()
a z tego co wiem to chyba w Niemczech jest taki przepis że nie możesz jechać szybciej jak masz taki bagażnik.
Generalnie trzeba tu wziąć pod uwagę kwestie bezpieczeństwa ponieważ jak jedziesz z załadowanym takim bagażnikiem zmienia się znacznie środek ciężkości samochodu przez co łatwiej o wywrotkę przy ostrzejszych manewrach, druga sprawa samochód jest bardziej podatny na boczne podmuch wiatru to jest już sprawa mocniej odczuwalna podczas jazdy.
To ile można tam zapakować możemy sprawdzić w instrukcji samochodu gdzie powinniśmy mieć informację o nośności naszego dachy pod bagażnik dachowy. Oczywiście trzeba odjąć wagę samego bagażnika bo on tez trochę waży. Najlepiej cięższe rzeczy chować do bagażnika a na dachu zostawić te najlżejsze które zajmują sporo miejsca i tam się zmieszczą.
Ja często widzę samochody na trasie których kierowcy nie zwracają uwagi na to czy mają
box na dachu i jeżdżą tak jak by go nie mieli. To samo dotyczy kierowców przewożących rowery. Musimy pamiętać że im wyższa prędkość tym większy opór stawia to co mamy na dachu i na mocowania.
Na koniec odpowiedz sobie sam czy warto jadąc na wczasy odpocząć przekraczać prędkość o której wspomniałeś? Jedziesz wtedy z rodziną, boksem na dachu itd.
Wiele kierowców nie potrafi sobie wyobrazić bezpiecznej jazdy do czasu... Oczywiście nie mam tu nic do nikogo ale każdy czasem powinien zachować trochę zdrowego rozsądku
![OK :ok:]()