PrimeraP10 2.0 vs Golf 3 1.8

12 Kwi 2014, 13:58

pewnie, że tak ale musisz dokładnie przeczytać umowę, bo jakbyś miał stłuczkę to może być problem z wypłatą odszkodowania w niektórych przypadkach
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

12 Kwi 2014, 14:25

Dopytaj się czy rodzice mają coś jeszcze ubezpieczone, np. dom, garaż etc.
Bo być może u tego samego ubezpieczyciela uda się jeszcze coś utargować.
Ale pamiętaj, że ubezpieczenie nawet na rodziców jeśli nie mieli prawka to i tak nie będzie mało.
Obstawiam ok. 1000zł
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2007
0

12 Kwi 2014, 18:59

A jak wygląda kupno auta ? Jest podpisywana umowa między sprzedającym, a kupujący ?

Czy jak ja podpiszę umowę , to przy OC ojciec może być podany jako właściciel czy muszę od razu na umowie przy kupnie prosić ojca żeby podpisał umowę kupna auta ?

Przy zakupie używanego auta dostaje : auto, OC (jak jest), dowód rejestracyjny i kluczyki czy coś jeszcze ?

PS. Wiem,że od innego tematu się zaczęło,ale nie chcę forum zaśmiecać , a ciągnąć już jeden z kilkoma wątkami.
toudixde1000
Nowicjusz

Auto: Nissan Primera
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 1996
0

12 Kwi 2014, 20:30

toudixde1000 napisał(a):Jest podpisywana umowa między sprzedającym, a kupujący ?

Podpisujesz umowę dodajesz tatę jako współwłaściciela.
Dostajesz polisę, dowód auta, kartę pojazdu o ile była wydana.
Ubezpieczenie idzie za autem więc masz 30dni (o ile dobrze pamiętam) na podjęcie decyzji czy zostajesz tam gdzie auto było ubezp. czy zmieniasz ubezpieczyciela.
Po zakupie auta idziesz do US i płacisz PCC 2% (w ciągu 14dni pilnuj tego) a później masz teoretycznie miesiąc na rejestrację.
Przypilnuj żeby osoba od której kupujesz auto była w dowodzie auta.

P.S.

Jak kupiłeś primerkę od razu zajmij się olejem...te silniki nie lubią mieć w sobie syfu :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

12 Kwi 2014, 20:32

Jeżeli chcesz wziąć na ojca to on musi umowe podpisać.
Jak kupujesz to dodatkowo dostajesz jeszcze umowę kupna-sprzedaży i kartę pojazdu
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Rok produkcji: 2000
0

12 Kwi 2014, 21:48

szybki napisał(a):

P.S.

Jak kupiłeś primerkę od razu zajmij się olejem...te silniki nie lubią mieć w sobie syfu :ok:

zainteresowała mnie ta wypowiedź, co masz na myśli?

Dużo palić będzie ta primera ? 2.0 silnik, od małego bałem się dużych silników z racji ekonomicznych, zaczynam mieć obawy coraz większe. Co wiecie o primerach ?
toudixde1000
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Projekt nadwozia BMW i3 Concept Coupe
    Architektura LifeDrive – nowy wygląd i kolorystyka nadwozia. Za sprawą języka stylistycznego opracowanego specjalnie na potrzeby modeli BMW i powstał projekt karoserii koncepcyjnego nadwozia coupe, która sygnalizuje ...

13 Kwi 2014, 00:21

toudixde1000 napisał(a):zainteresowała mnie ta wypowiedź, co masz na myśli?

Dużo palić będzie ta primera ? 2.0 silnik, od małego bałem się dużych silników z racji ekonomicznych, zaczynam mieć obawy coraz większe. Co wiecie o primerach ?

Sadząc po kwocie która zapłaciłeś to kupiłeś wersje nie gt czyli zwykłą sr20di albo de...podstawowym ich problemem są panewki...zacierające się przy nie wymienianiu oleju... lubią sobie też łyknąć olej ale mogą tak łykać i łykać jadąc przy tym normalnie.
Wejdź sobie na stronę zmienolej...pl znajdź olej do swojego auta, zrób płukankę i pilnuj jego stanu.
Co do spalania jest tak De jest mocniejszy ale mniej spali Di jest słabszy ale więcej spali...
Ogólnie De nie jest opijusem ale ...jeździłem oszczędniejszymi 2,0...Co do spalania przypilnuj podstawowego serwisu z geometrią, sprawdź czy nie masz jakiś smiesznych felg z chin które ważą pół tony :D itp. Di rozpoznasz po kolektorku a na nim plastikowa owalna pucha przy podszybiu.
Rozrząd raczej jest trwały chociaż przy 200tyś.km może dzwonić łańcuch.

Ogólnie jest to bardzo trwały silnik (są wersje mające po 200KM bez turbo) tylko że nie dbanie o niego prowadzi do szybkiego rozkładu.
Reszta usterek będzie dziełem przypadku i poprzednich właścicieli.
szybki
Moderator - Tuning

0

14 Kwi 2014, 00:32

Dam radę utrzymać primerkę ? To moj pierwszy samochód, wiec nie chciałbym go remontować miesiącami i wkładać milionów. Namieszali mi w głowie , zeby kupić mercedesa 190 albo Colta. Mama jest za primerką , ja też ale boję się tych opłat OC. Lipna sytuacja , ktoś ma jakiś pomysl ?
toudixde1000
Nowicjusz

0

14 Kwi 2014, 00:38

Chcę żeby auto ładnie wyglądało i też żebym miał co bujnąć, jakieś 90 KM min no i wygląd fajny, primera i golf wchodzi w grę. Nie podoba mi się mercedes ,ale tak mam namjeszane w głowie , że jestem psychicznie zmuszony zeby go kupić, auti trwałe, nie psujace sie, osiagi dobre, ale ten wyglad, to nie jest to co sprawialoby mi poruszanie sie.

Wiem ze zawsze problem jest mi dogodzic, wybredny jestem, ale jak cos wybiore to jaram ske w opor i bardzo dlugo. Trace nadzieje ze cos kupie dobrego i watpie ze ktos mi cos poradzi,ale czekam na odp
toudixde1000
Nowicjusz

0

14 Kwi 2014, 01:59

toudixde1000 napisał(a):Dam radę utrzymać primerkę ? To moj pierwszy samochód, wiec nie chciałbym go remontować miesiącami i wkładać milionów. Namieszali mi w głowie , zeby kupić mercedesa 190 albo Colta. Mama jest za primerką , ja też ale boję się tych opłat OC. Lipna sytuacja , ktoś ma jakiś pomysl ?

Kaska za którą kupujesz primerę i tak na nic nie starczy więc nie ma bólu... Spokojnie sobie poradzisz z utrzymaniem tego auta jeżeli na wstępie nie trafisz trupa. Akurat wymienieone przez Ciebie marki za Twój budżet nic ciekawego nie reprezentują. Co do OC to tylko współwłaściciel ze zniżkami...
szybki
Moderator - Tuning

0

14 Kwi 2014, 09:56

Takiej odpowiedzi oczekiwałem . Dzięki. :D

Jeszcze takie pytanie, czytałem gdzieś , że w primerze p11 w benzynie rozrząd jest na łańcuchu a nie na pasku , trochę mnie to zdziwiło ale i ucieszyło, muszę się upewnić czy to prawda .

PS. Mój błąd, w temacie chodzi o primerę p11 benzyna/gaz 96rok
toudixde1000
Nowicjusz

0

14 Kwi 2014, 15:23

Mercedes 190 za 2k w ogóle jeździ? :shock:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

14 Kwi 2014, 20:21

Zakupiłem Nissana Primera p11.
Troszkę jest roboty , progi, uszczelka lewe lusterko, pompa wspomagania, (spojler xD )
Nadkole prawe przednie, mam mieszane uczucia, widać że robiony był już,ale w środku stan wyśmienity, troszkę go porobić , może zostawię sobie do końca jego życia, albo sprzedam jak podszykuję tak żeby mi się w 80% zwróciło za niego.

NADAL BOJĘ SIĘ TEGO SILNIKA 2.0

Do dziewczyny mam 100km. Za 30 zł w gaz, dwa razy w tyg.

SZUKAM PRACY (WARSZAWA,PIASECZNO :D )

Mówcie co z tym rozrządem czy paskowy czy łańcuchowy.

83tys przebieg. To trochę jeszcze mam do wymiany rozrządu
toudixde1000
Nowicjusz

0

14 Kwi 2014, 20:35

A może licznik drugi raz nalicza? :mrgreen: Wrzuć foty. Szerokości.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

14 Kwi 2014, 20:42

kon146 napisał(a):A może licznik drugi raz nalicza? :mrgreen: Wrzuć foty. Szerokości.

O tym samym pomyślałem :D
toudixde1000
Nowicjusz

0