Problem Megane I 97r - Głośny Huk w silniku

13 Kwi 2013, 13:50

Siemano, posiadam megane I 97 r 1.4 Eco
pewnego pięknego wieczora wracałem do domu zostało mi do przejechania około 130km , ruszając ze świateł przeciągłem lekko po obrotach wrzucając drugi bieg, zapaliła mi się kontrolka od cisnienia oleju czy tam pompy, zdziwiłem się zjechalem na pobocze , obejzałem mniej więcej silnik wszystko było ok nic sie nie grzało pracował tak samo, do domu zostalo mi 130km postanowalem jechać , wracając nic się takiego działo, kontrolka cały czas sie paliła, na drugi dzień znajomy mechanik powiedział że ta kontrolka pali się prawdopodobnie z jakiegoś zwarcia bo niemożliwe ze tyle km bym przejechał bez cisnienia oleju , czy tam z uszkodzoną pompą , wracając do domu od mechanika w pewnym momencie usłyszałem głosny huk/strzał i silnik zgasł, kręcąc rozrusznikiem , słychać dziwny dzwięk , tak jak by kręcił na sucho nie obracając silnikiem , z popychu gdy wrzucam bieg i puszczam sprzęgło auto jakby nie reagowało , powinno zachamować a tylko delikatnie się to odczuwa jak by niemiał kompresji albo coś.. Co to mogło się stać? bardzo proszę o pomoc ; (((
kubik1494
Obserwowany

Auto: Renault Megane I
Silnik: 1.4 Eco
Paliwo: Benzyna + LPG

13 Kwi 2013, 14:14

Mógł się zerwać pasek rozrządu. Ewentualnie coś walneło w silniku w związku z tym olejem. Aczkolwiek też dla mnie dziwne by było, jakbyś 130 km przejechał bez ciśnienia oleju.
Żeby sprawdzić co się stało, to musisz jechać niestety do mechanika, bo tu, na forum nie widząc tego auta, możemy sobie gdybać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Kwi 2013, 14:51

przy rozrządzie wszystko wygląda ok, zajrzałem dziś za pokrywe i wszystko tam się trzyma
kubik1494
Obserwowany

Auto: Renault Megane I
Silnik: 1.4 Eco

13 Kwi 2013, 22:54

siemka moim zdaniem kontrolka prawidłowo pokazywała ciśnienie oleju, a raczej jego brak. ciśnienie moglo być, ale tak niskie ze kontrolka świeciła. moim zdaniem szlak trafił silnik sam bez mechanika raczej nic nie zrobisz. na początku sprawdzić kompresje. na mój nos bedzie niskie, pewnie tloki zatarte:( tak czy owak poważna usterka:(
mechan12
Początkujący

Prawo jazdy: 07 08 2012

14 Kwi 2013, 12:34

Mogło być i tak. Ale tak jak pisałem - azymunt na mechanika. Na sam początek niechaj sprawdzi ciśnienie oleju manometrem. To wiele wyjasni.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...