Problem odnośnie wyboru auta

14 Mar 2015, 20:27

Witam. Jestem świeżym kierowcą, który potrzebuje auta do pokonywania 150km tygodniowo. Moje fundusze są do 6-7tyś, ale jednocześnie zależy mi na niskim spalaniu, a wręcz bardzo, gdyż na moją kieszeń te 150km, to zawsze wydatek, który będę musiał sam pokryć.
Co do auta:
-zależy mi na bardzo "małym"
-myślę nad instalacją gazową już w trakcie kupna, tylko jest problem- przy autach który potem wymiennie, cena pomiędzy wydatkiem bezynny a gazu z tego co porównywałem na stronach jest około 2x mniejsza, czyli za bezyne zapłace 2x więcej niz za gaz, dlatego chciałbym w gazie, ze względów finasowych. Tylko z tego co wiem, a mało wiem, to w autach starszych, które mają już gaz, nie do końca jest opłacalne, w sensie wymiany, dodatkowe koszty i tp, sami wiecie o co chodzi.
-auto myślę że w silniku 1600cm max i 100km max- nie potrzebuje nie wiadomo jakiego przyśpieszenia, tylko auto, do którego będę mało lał i dużo jezdził
-3/5 drzwiowe, raczej bez różnicy
Auta który mniej więcej mi się podobają to :
-opel corsa
-toyota yaris
-woldzwagen 4
-fiat punto
-woldzwagen polo -> choć trochę za mały
Ogólnie w takie auta, silnik znowu nie 1000cm, ale też nie za duży, bo nie potrzebuje, jak dalej mowie, stawiam na oszczędność póki co, gdy coś więcej kasy będzie, można myśleć na innym autem. Tym autem mam "tłuc" 3-5lat, żeby dawało rade.

Czekam na Wasze propozycje odnośnie aut i przede wszystkim jak to jest z gazem w starszych autach, ogólnie Wasze opinie, bo z tego co widzę, Wy najlepiej się znacie.

PS. Mój tato jest zawsze za woldzwagenem, audi i tp, gdyż mamy opla i jednak to nie jest to samo, co woldzwagen, czy audi które mieliśmy/mamy.
PanEkset
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 05 1997
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

14 Mar 2015, 21:32

Jak chcesz Polo to musisz mieć garaż bo 1,4 16V w tamtych latach miało problem z zamarzającą odmą.
Volkswagen golf to nie 1,6 i 1,4 (bo słowo ekonomia do nich po prostu nie ma zastosowania)
Corsa okey ale 1,0 i 1,2 minimum 1,4
Yaris możesz dostaniesz 1,0 mało pali więc nawet gaz nie będzie potrzebny
Fiat punto II okey szukaj 1,2 8V lub 16V (ten nieco rzadszy) ogólnie twoje propozycje są okey więc śmiało możesz takich aut szukać.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

14 Mar 2015, 22:43

Ogólnie jeszcze myślę nad skodą fabią 1w lpg. Podoba mi się auto, a mimo, że jestem młody, zależy mi na prostocie, czyli, koła, silnik i jazda. Dodam jeszcze, że auto będzie stać cały czas na zewnątrz !

Jeszcze pytanie, jak to jest z tą instalacją gazową w autach z 2000 roku. Jeżeli w aucie będzie już z 5lat, to nie będzie wymagane dodatkowych kosztów, regulacja, jakieś wymiany i jak to się przekłada w ciągu roku ?
PanEkset
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 05 1997
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

14 Mar 2015, 22:48

Homologacje masz na 10 lat, więc po tym okresie silnik może wcinać trochę oleju, być zużyty. Wtedy generalka. Jak chcesz coś trwałego dla młodziaka to zobacz na Corollke.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

15 Mar 2015, 10:42

Może coś takiego?
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
linki przykładowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012