Problem po kupnie auta

11 Mar 2015, 20:11

Witam, kupiłem dzisiaj auto w komisie. Auto sprowadzane, kupiłem je za 9500 , teraz muszę załatwić tylko wszystko z rejestracją auta.. ale, komis nie wystawił mi ani faktury, ani nie spisaliśmy umowy kupna/sprzedaży ! dostałem wszystkie Briefy te Fahrzeugbrief + wyspiał mi na swoja komis ubezpieczenie oc na miesiąc. wydrukował mi formularz kupna/sprzedaży i kazał wypełnić samemu! boje sie ze dałem tyłka z kupnem i teraz bede miał problemy. nic nie podpisywałem z komisem
majster229
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 08 1991
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Mondeo
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2002

11 Mar 2015, 20:40

Czyli tzw. umowa na niemca, niestety nie jest to legalny zabieg.
Co prawda bardzo rzadko zdarza sie ze tego typu umowy sa sprawdzane, ale jednak zdarzaja sie tego typu sytuacje.
W tym momencie komis/handlarz przy takiej kontroli jest bezkarny, poniewaz nie widnieje na zadnym dokumencie.
gerax
Nowicjusz

Auto: Peugeot 407
Silnik: 1.8 16V 125KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

11 Mar 2015, 20:43

czyli jak sam sobie wypisze umowę kupna/sprzedaży to jest to sprzedaż na niemca... tak też myślałem.. myślicie ze jak zadzwonie to komis wystawi mi fakturę?
majster229
Nowicjusz

11 Mar 2015, 21:12

Prawdopodobnie tego nie zrobi, bo w 99% przypadkow komis nie jest jego legalnym wlasciciem ( nie ma na niego papierow czyt. dowodu zakupu od niemca )
Poza tym to sa koszta dla komisu, bo taki handlarz musi oplacic podatek w przypadku normalnej faktury vat od calej kwoty zakupu lub w przypadku faktury vat marza od roznicy miedzy zakupem auta u "niemca" a kwota odsprzedazy. Tak czy inaczej troche to kosztuje, a handlarze za wszelka cene proboja tego uniknac

Dlatego tez zostales potraktowany w ten sposob, dostales auto + papiery ktore sa potrzebne do rejestracji, ale dowod zakupu "wymysl" sobie sam. Niestety tak dzialaja handlarze.
gerax
Nowicjusz

12 Mar 2015, 05:54

To jest jakaś masakra... Komis również mi proponował, ze to oni załatwia sprawę z papierami, ale umowa kupna/sprzedaży i tak była wypisana na Niemca z dowodu rejestracyjnego, takze wyszloby na to samo.. Tylko co teraz ?
majster229
Nowicjusz

12 Mar 2015, 09:42

Powinieneś otrzymać fakturę wystawioną przez komis + dokumenty umowę zakupu potwierdzające, że komis to auto nabył. Bez dokumentów potwierdzających co się działo z samochodem, możesz mieć problem z zarejestrowaniem.

Jak dla mnie pojawia się jeszcze jedno pytanie - czy samochód pochodzi z legalnego źródła ?
Jakie masz na to potwierdzenie, że tak jest ?

Urszula Zimnoch
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

12 Mar 2015, 10:33

Auto raczej jest wiarygodne przed zakupem sprzedawcs z komisu podal mi numer vin, wszystko się zgadzalo. Do tego wypisal mi ubezpieczenie OC na 30 dni na swój komis. I dzwoniłem do nich dzisiaj w sprawie faktury i o dziwo bez problemu się zgodził, pozostaje mi tylko podjechać jeszcze raz do komisu .
majster229
Nowicjusz

12 Mar 2015, 19:18

Tylko pojawia sie jeszcze jedno ALE.

Jesli takowy komis wystawi na siebie fakture to WLASCICIEL KOMISU MUSI OPLACIC AKCYZE, nie bedziesz mogl zrobic tego ty.
Akcyze za auto oplaca 1 POLSKI wlasciciel, jesli to bedzie komis to oni musza tego dopilnowac, bo inaczej bedziesz mial problem z jego rejestracja.
Druga sprawa to, ze tak czy inaczej urzad zazada umowy/faktury na zakup auta z niemiec. ( musi byc ciaglosc, czyli wszystkie dokumenty poczawszy od zakupu auta w niemczech do zakupu auta przez Ciebie )
gerax
Nowicjusz