Problem po wymianie akumulatora

24 Lis 2023, 07:14

Proszę wybaczyć brak wiedzy ale jestem raczej typowym amatorem jeśli chodzi o motoryzację. Musiałem w swojej KIA SPORTAGE 1.7 crdi z 2016r. wymienić akumulator aby to zrobić, musiałem zdementować ten element zaznaczony na biało ( Co to właściwie jest??) i aby to zrób musiałem wyciągnąc te bolce zaznaczone na żółto, wszystko poszło ok, założyłem nowy akumulator, lecz mam problem z ponownym założeniem tego elementu, w szczególności tych bolców. Wszystko jest luźne. Jak wybrnąć żeby nie było problemów???
Danielek88
Obserwowany

24 Lis 2023, 07:48

To jest tunel powietrzny czy rura dolotowa jak zwał tak zwał, te bolce o których spominasz to zwykle spinki które połamałeś dlatego się teraz nie trzymają, musisz wyjąć jeden I zakupić 2 nowe i takiej samej średnicy i będzie dobrze.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Lis 2023, 08:55

Tak jak pisze @Kao pewnie spinki urwałeś przy demontażu i teraz nie trzymają. Zmierz ich średnicę i zobacz jak są wykonane czy to nie czasem coś takiego jak tu [link do oferty na Allegro wygasł]
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    [C] 147 GTA / S3 8L / Impreza GD WRX / Golf IV R32
    Podstawowe kryteria zestawienia: - segment C - silnik benzynowy o mocy ponad 200KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2002 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Alfa Romeo 147 3.2 GTA - 250KM - Audi S3 ...