Problem po wymianie sprzęgła

10 Sty 2018, 18:58

Witam, wymieniałem niedawno sprzęgło w accordzie VI generacji. Przy okazji został wymianiony uszczelniacz wału i poduszka silnika (mechanik stwierdził że wybita). Po wymianie czuć nieprzyjemne wibracje na pedale sprzęgła przy jego wciskaniu podczas zmiany biegu. Problem występuje jedynie na wysokich obrotach silnika, powyżej 3000- 3500 obrotów. Im wyższe obroty silnika tym bardziej odczuwalne są wibracje. Wibracje czuć także kiedy lekko dotkniemy stopą pedału sprzęgła podczas jazdy. Co może być przyczyną? Auto posiadam krótko, ale wydaje mi się ,że przed wymianą tego nie było.
Luzmc
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2004
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda Accord VI876

11 Sty 2018, 12:30

Jeżeli poduszka ma symetryczny kształt, to może powinno się ja obrócić w orientacji przód/tył. Wibracje mogą pochodzić nie ze sprzędła, ale po prostu z silnika.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

13 Sty 2018, 11:31

jaki masz silnik?

pytanie również jakiej firmy sprzęgło założyłeś?
ale zanim weźmiesz się za sprzęgło sprawdź poduszkę zgodnie z zaleceniem przedmówcy - mogą to być drgania silnika. a może poduszka jakaś chińska ?
Strimi
Początkujący

Prawo jazdy: 04 05 1985
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford S-MAX
Silnik: 2,5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

17 Sty 2018, 18:10

Silnik 2.0 benzyna 147 km. Sprzęgło Exedy dopasowane z katalogu. Co do poduszki to nie wiem bo kupował mechanik, ale twierdził, że jakaś markowa żaden chińczyk. Być może to poduszka, bo ostatnio zauważyłem, że lekkie wibracje silnika da się wyczuć na pedale gazu i lewarku zmiany biegów, choć może to akurat było wcześniej tylko nie zwróciłem na to uwagi, w każdym razie na sprzegle te wibracje czuć zdecydowanie najbardziej, zmiana biegu powyżej 4 tyś obrotów jest wręcz nieprzyjemna
Luzmc
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2004
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda Accord VI876

23 Sty 2018, 12:54

Może problem jest w poduszce skrzyni? Poduszka silnika wymieniona więc jest sztywniejsza i teraz może być tak że inna poduszka (np. ta od skrzyni) przenosi większe drgania bo np. jest teraz mocniej naprężona i objawia się to nasilonymi drganiami.

PS. Miałem kiedyś taki przypadek w Civicu tyle że na wolnych obrotach jak załączała się sprężarka klimatyzacji to występowały większe drgania niż przed wymianą poduszki skrzyni biegów. Po wymianie poduszki silnika problem ustąpił.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999