Problem stukanie VW T4

02 Gru 2020, 16:10

Witam. Mam problem w VW T4 1.9 TD. Od dwóch lat zmagam się z problemem stukania w zawieszeniu. Mam wymienione jarzma od klocków, półoś, no i większość zawieszenia nowe Lemfordera. Mechanik nie ma już pomysłu co moze być stuki są mateliczne jakby ktoś stukał młotkiem przeważnie przy wolnej jeździe. Natomiast ten problem jest tylko w ciepłe dni im cieplej tym bardziej i głośniej stuka. Zima nadchodzi i cisza jakby problemu nie było. Mieliście podobny problem co może być przyczyną.. ? Pozdrawiam
nietup99
Nowicjusz

04 Gru 2020, 11:29

Rozumiem że stuki dochodzą z przedniego zawieszenia?
Próbowałeś na postoju w ciepły dzień pobujać budą na boki i przysłuchać się czy wtedy je słychać?
Ma znaczenie czy masz koła skręcone czy ustawione do jazdy na wprost?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Gru 2020, 14:41

Tak z przedniego czuje nawet w podłodze stuki jak jade. Tak bujałem samochodem przy mocnym bujaniu nic ale delikatnie jak bujałem to było słychać stuki tak samo czasami, nie zawsze lekkie ruchy kierownicy na boki powodowały stukanie. Przy wsiadaniu do samochodu też stuknie.. Niby większość zawieszenia mam nowe wymienione końcówki drążków swoznie i inne pierdoły... mechanik ręce rozkłada byłem na stacji diagnostycznej wszystko dobrze nic nie wykazało... A jak jest 30 stopni to nie da się jechać takie głośne jest to stukanie
nietup99
Nowicjusz

12 Gru 2020, 14:42

I nie ma różnicy czy są skręcone koła czy nie..
nietup99
Nowicjusz