Problem w skrzyni biegów Mercedesa klasy A

29 Sty 2014, 19:31

Witam. Mam problem ze automatyczną skrzynią biegów w mercedesie klasy A. Mianowicie gdy włączam tryb P, który służy do gaszenia silnika nie blokuje mi kół. Co może być tego przyczyną? Proszę o jak najszybszą odpowiedź :)
darek55528
Nowicjusz

Auto: Mercedes Klasy A

29 Sty 2014, 19:51

darek55528 napisał(a):(...)włączam tryb P, który służy do gaszenia silnika(...)

Pozycja P nie służy do gaszenia silnika :wink:
P to identycznie jak N, z ta różnicą, że na P jest mechaniczna blokada kół napędzanych, która ci nie działa :) A silnik zgasisz na każdej pozycji. Ale nie na każdej uruchomisz z kolei. To tak na przyszłość, w gestii wyjaśnienia :wink:
co do tej blokady - prawdopodobnie zapadka, któa zapada na wieniec została z jakiegoś powodu uszkodzona. Nie zdarzyło ci się wrzucić P podczas jak samochód był w ruchu? Nawet najmniejsza prędkośc może tą zapadkę zerwać. Oprócz tego w tej blokadzie jest wieniec, który jest osadzony na wałku zdawczym. Mało prawdopodobne, żeby ów wieniec uległ uszkodzeniu, aczkolwiek wszystko jest możliwe - mógł pęknąć z jakiegos powodu.
A tak wygląda owa blokada.
Zdjęcie
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Sty 2014, 08:21

Dzięki za odpowiedź :) a co do tej zapadki to gdzie ona się znajduje i czy to skomplikowane do naprawy ?
darek55528
Nowicjusz

Auto: Mercedes Klasy A

30 Sty 2014, 18:25

Zapadka jest w skrzyni i sam raczej tego nie zrobisz. JA bym się skłaniał oddać auto do mechanika, który umie naprawiać skrzynie automatyczne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Sty 2014, 15:19