[Master 2.5 DCI 2004 r.] Problem z 2-gim biegiem

22 Lis 2015, 16:13

Witam, mam uciążliwy problem z 2-gim biegiem. Mianowicie na zimnym silniku drugi bieg ma spore trudności ze "wskoczeniem" (szansa na wrzucenie 50/50). Dopiero pod sam koniec tego lewarka czuć, że bieg próbuje zaskoczyć i tu właśnie w momencie odpuszczania sprzęgła, a czasami nawet przy wciśniętym sprzęgle, słychać zgrzyty i traszki - wtedy muszę próbować go wrzucić jeszcze raz, aż do skutku. Podwójne wysprzęglanie i czekanie na niższe obroty nie pomaga.

Jak samochód nabierze temperatury, problem znika w powiedzmy 99%. Czuć, że bieg już zaskoczył od "połowy lewarka" - żadnych trzasków i zgrzytów, skrzynia działa jak należy.

Występuje to tylko przy drugim biegu i tylko przy zimnym silniku. Olej skrzyni wymieniony. Jakieś sugestie? Synchronizatory, łożyska?
Mastero
Nowicjusz

Auto: Renault Master

01 Sty 2016, 16:26

Mastero napisał(a):Olej skrzyni wymieniony. Jakieś sugestie? Synchronizatory, łożyska?
Sprawdź prawidłowy stan oleju. Kiedyś miałem podobny problem po wymianie oleju okazało się że było go trochę ponad stan. Kiedy spuściłem nadmiar problem ustąpił.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Sty 2016, 16:53

Wymieniony olej, ale na jaki ? Radzę stosować oleje 75w80 syntetyczne, to nie będzie problemu.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Starszy kierowca nie znaczy gorszy
    Czy wiek kierowcy pozwala określić jego zdolność do prowadzenia pojazdu? Z badań wynika, że dużo większe znaczenie ma stan zdrowia danej osoby. Bardzo ważne są regularne kontrolne wizyty u lekarza, ponieważ niektórzy ...