Problem z akumulatorem - pomóżcie

18 Gru 2010, 19:13

Przed mrozami moje auto nie sprawiało jakichkolwiek problemów. Zanim pojawiły się potężne opady śniegu i temperatura poniżej -20C musiałem wyjechać z kraju, samochód zostawiwszy na parkingu. Wróciłem dziś i ku mojemu zdziwieniu auto całkowicie odmawia posłuszeństwa. Nie działa otwieranie drzwi na pilot. Gdy już udało się otworzyć zamek ręcznie, po przekręceniu klucza w stacyjce nie dzieje się kompletnie nic. Nie zapalają się kontrolki , auto nie żyje - jak gdyby w ogóle nie było tam akumulatora. Co to oznacza? Czy akumulator jest całkowicie rozładowany a może zmarznięty - zepsuty, nie nadający się już do niczego. Jak załatwić problem? Kupić nowy akumulator czy wystarczy reanimować prostownikiem?
mazure
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

18 Gru 2010, 20:22

mazure napisał(a):Kupić nowy akumulator czy wystarczy reanimować prostownikiem?

Najpierw wymontuj i podłącz po prostownik a wtedy mozesz myśleć co dalej.Jednak jak znam zycie reanimacja moze nic nie pomóc ale spróbowac warto....

[ Dodano: 18 Grudzień 2010, 20:23 ]
Ps.Ja w ubiegłym roku kupiłem uzywkę i odpukac ale zyje.A trzymam swoje autko tylko pod wiatą czy az pod wiatą... :grin:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Gru 2010, 20:27

Coś mi się wydaję, że jak się rozładował tak, że nawet kontrolki nie żarzą to już nic z niego nie będzie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

22 Gru 2010, 22:33

Mógł się zewrzeć. W pierwszej kolejności sprawdź jakie napięcie generuje akumulator.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

22 Gru 2010, 22:47

Naładować i wtedy się zobaczy a nie wyroki pisać że tylko do beczki. Ja naładowałem akumulator który stał rok czasu czyli całą zeszłą zimę i nawet nie świeciła na nim żarówka 5W o po naładowaniu żyje i odpukać nawet przy -20 dalej kręci.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Nie czekaj na pierwszy śnieg ze zmianą opon na zimowe
    Wielu kierowców odkłada na ostatnią chwilę zmianę opon na zimowe. Oznacza to, że kiedy wystąpią przymrozki albo spadnie pierwszy śnieg, bardzo łatwo o stłuczkę, a dodatkowo w warsztatach tworzą się kolejki. Podpowiadamy ...