Problem z Akumulatorem

22 Paź 2011, 10:54

Witam!

Mam taki problem z Chevroletem Lacetti Sedan z 2008 roku.

Ostatnio z rana miewam problemy z odpaleniem samochodu. Daje się to wyczuć, że jest to z winy akumulatora.

Akumulator mam taki jaki był fabrycznie i do tej pory wszystko z nim było wporządeczku. Ma 3 lata.

I tak troszkę się dziwie, że po 3 latach akumulator może się tak zużyć, że przez noc nie potrafi utrzymać odpowiedniego zapasu energii?

Przez 3 lata przecież działał bardzo dobrze.

Chciałbym prosić o jakaś poradę, czy to faktycznie zły stan akumulatora, czy też może się poprostu kiedyś za mocno rozładował i alternaor nie jest w stanie go odpowiednio mocno doładować i trzeba go podpiąć w domu pod prostownik, czy może coś mi kradne prąd?

Jak to posprawdzać? Wiem, że miernikiem można pomierzyć wartości podczas zapłonu i bez zapłonu. Ale jakie muszą być wartości aby dowieść, że z akumulaotrem jest wszystko ok, czy to, że nic nie kradnie mi prądu? :)

Pozdrawiam! :)
mariopop12
Początkujący

Miejscowość: Gdynia

22 Paź 2011, 17:35

A probowales go naladowac?

Jak byl niedoladowany, to poki bylo cieplo odpalalo ci auto bez problemu, ale teraz masz rano nawet mroz... naladuj go, a jak to nie pomoze to kup nowy, tak to mozliwe ze mogl pasc po 3 latach.
Ujemna temeratura wplywa bardzo negatywnie na akumulator, przy -20 akumulator ma tylko 40% swojej pojemnosci.

Swoja droga, masz teraz pewnie akumulator "bezobslugowy", jak prawie kazdy, z tym ze bezobslugowy nie znaczy do konca bezobslugowy, sa 2 rozne klasy, i w tym nizszej klasy sie wode dolewa raz w roku srednio, w tym wyzszej klasy w teorii dopiero po 3-4 latach.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

22 Paź 2011, 18:30

ok. a jak uda mi sie zalatwic prostownik to jakie wartosci pradu i napiecia powinienem ustawic? i jaki czas ladowac? i cos slyszalem, ze sie jakies bezpieczniki na czas ladowania wyciaga? to prawda? wgl. prosilbym o wskazowki jakies jak ladowac zeby nie rozwalic go ...
mariopop12
Początkujący

22 Paź 2011, 18:31

ok. a jak uda mi sie zalatwic prostownik to jakie wartosci pradu i napiecia powinienem ustawic? i jaki czas ladowac? i cos slyszalem, ze sie jakies bezpieczniki na czas ladowania wyciaga? to prawda? wgl. prosilbym o wskazowki jakies jak ladowac zeby nie rozwalic go ...
mariopop12
Początkujący

22 Paź 2011, 18:49

Słyszałem też, że coś może mi jeść prąd na wyłączonym zapłonie?

Jak to sprawdzić? Jak się wpiąć miernikiem pod klamry, jaką watosc ustawić na mierniku i jaka wartość odczytana jest prawidłowa? :)

Sorka, że tyle pytań ale w tego typu sprawach jestem zielony :D
mariopop12
Początkujący

22 Paź 2011, 22:43

Podłącz miernik szeregowo pod + akumulatora i kabel od klemy. Ustaw miernik na 10 A gotowe...
fantawrtkw
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus Design Dome: gdzie technologia spotyka tradycję
    W mieście Toyota City, w japońskiej prefekturze Aichi, znajduje się studio designu Lexus Design Dome, odpowiedzialne za wszystkie kreatywne procesy Lexusa. Tutaj Lexus prowadzi wszystkie etapy projektowania auta – od ...
    V Toyota Off-Road Festival - kolejny zlot fanów
    Piąty, jubileuszowy zlot fanów terenówek spod znaku Toyoty odbył się w miniony weekend we Włościejewkach niedaleko Poznania. Coroczna impreza przyciągnęła tym razem rekordową liczbę uczestników. Aż 125 ...

23 Paź 2011, 07:35

Sprawdź prąd pobierany na wyłączonych wszystkich odbiornikach.
Sprawdź jaki jest stan naładowania akumulatora po nocnym postoju. Miernik na V i dotykasz klem.
Sprawdź jakie jest ładowanie. Miernik na V i dotykasz klem na odpalonym silniku.
Pojedz do jakiegoś serwisu i tam sprawdzą Ci akumulator na specjalnym urządzeniu.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001