Problem z alternatorem i dziwne zachowanie autaPartner 1.9 D

31 Paź 2009, 13:35

Witam.

Mam problem z alternatorem, mechanik orzekł ,że słabo ładuje a że to japończyk to części drogie lepiej kupić używkę otóż po wymianie problem jest nadal aktualny nie mam możliwości sprawdzenia czy ładuje ale w trakcie jazdy czasem zapala się kontrolka ładowania akumulatora (alternator dwuletni Bosh) . Dzieją się też dziwne rzeczy też ze światłami ,które same zapalają się nawet gdy nie ma kluczyka w stacyjce i coś dość głośno buczy w prawym reflektorze, ten odgłos też słychać gdy włączy się światła mijania, ominąłem to wyjmując bezpiecznik odpowiedzialny za alarmy ale to powoduje ,że nie ma radia. Co ciekawe w skrzynce z bezpiecznikami coś „tyka” jak zegar tylko głośniej w odstępach 2-3 sec. Co to może być czy to może padnięty akumulator?
Pyetrek
Nowicjusz

Miejscowość: Podkarpackie
  • 31 Paź 2009, 14:54

Problem dość poważny.Proponuję oddać auto do naprawdę dobrego elektryka.Prawdopodobnie gdzieś robi się zwarcie,albo przy jakimś urządzeniu elektrycznym nie ma masy i "ciągnie" ono masę przez inne odbiorniki.To cykanie to może być najprawdopodbniej któryś przekaźnik lub moduł.Buczenie w prawym reflektorze może być silniczek do regulacji świateł(nie pamiętam dokładnie,ale chyba jest tam elektryczna regulacja).
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

31 Paź 2009, 15:52

Ok dzięki za info, żeby dobrać się do tego silniczka trzeba wyjąć cały reflektor?
    W jaki sposób sprawdza się zwarcia przy pomocy miernika elektrycznego?
    Słyszałem ,że trzeba podłączyć miernik do akumulatora i zdejmować po kolei bezpiecznika obserwując wskazania
    Pyetrek
    Nowicjusz

Miejscowość: Podkarpackie

01 Lis 2009, 13:18

Od tego należy zacząć.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdy policjant kieruje ruchem
      Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...