Problem z alternatorem i dziwne zachowanie autaPartner 1.9 D

31 Paź 2009, 13:35

Witam.

Mam problem z alternatorem, mechanik orzekł ,że słabo ładuje a że to japończyk to części drogie lepiej kupić używkę otóż po wymianie problem jest nadal aktualny nie mam możliwości sprawdzenia czy ładuje ale w trakcie jazdy czasem zapala się kontrolka ładowania akumulatora (alternator dwuletni Bosh) . Dzieją się też dziwne rzeczy też ze światłami ,które same zapalają się nawet gdy nie ma kluczyka w stacyjce i coś dość głośno buczy w prawym reflektorze, ten odgłos też słychać gdy włączy się światła mijania, ominąłem to wyjmując bezpiecznik odpowiedzialny za alarmy ale to powoduje ,że nie ma radia. Co ciekawe w skrzynce z bezpiecznikami coś „tyka” jak zegar tylko głośniej w odstępach 2-3 sec. Co to może być czy to może padnięty akumulator?
Pyetrek
Nowicjusz

Miejscowość: Podkarpackie
  • 31 Paź 2009, 14:54

Problem dość poważny.Proponuję oddać auto do naprawdę dobrego elektryka.Prawdopodobnie gdzieś robi się zwarcie,albo przy jakimś urządzeniu elektrycznym nie ma masy i "ciągnie" ono masę przez inne odbiorniki.To cykanie to może być najprawdopodbniej któryś przekaźnik lub moduł.Buczenie w prawym reflektorze może być silniczek do regulacji świateł(nie pamiętam dokładnie,ale chyba jest tam elektryczna regulacja).
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

31 Paź 2009, 15:52

Ok dzięki za info, żeby dobrać się do tego silniczka trzeba wyjąć cały reflektor?
    W jaki sposób sprawdza się zwarcia przy pomocy miernika elektrycznego?
    Słyszałem ,że trzeba podłączyć miernik do akumulatora i zdejmować po kolei bezpiecznika obserwując wskazania
    Pyetrek
    Nowicjusz

Miejscowość: Podkarpackie

01 Lis 2009, 13:18

Od tego należy zacząć.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 Sportback g-tron
      Audi A3 Sportback g-tron to wielki krok marki na drodze ku zrównoważonej mobilności. Kompaktowy pięciodrzwiowy samochód, który zadebiutuje pod koniec 2013 roku, do napędu wykorzystuje Audi e-gaz, paliwo ...