Problem z audi a3

22 Maj 2014, 20:54

Cześć wszystkim :) mam oto właśnie problem jak podejrzewam z klimatyzacją (no chyba że się mylę), ostatnio zauważyłam że pod dywanikami w samochodzie po stronie pasażera mam mokrą podłogę no i lekko wilgotną z tyłu też po prawej stronie , jest to raczej woda bo jak sprawdzałam to żadnego specyficznego zapachu nie wyczułam ani jakiejś mazi . Więc moje pytanie brzmi co mam zrobić no i jak by się tego problemu pozbyć :/ posiadam audi a3 z 99r.
maryska
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Audi A3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

23 Maj 2014, 09:13

Przy upalnym dniu i pracującej klimie spod auta powinna kapać woda. JAk nic ci nie kapie to trzeba sprawdzić, gdzie ta woda się zbiera.
Mokre dywaniki to nie koniecznie wina układu klimatyzacji - być może przecieka ci nagrzewnica - płynu w zbiorniczku wyrównawczym z układu chłodzenia silnika ( nie klimy ) nie ubywa czasami?
Inny powód to uszczelki w drzwiach - jak są uszkodzone, sparciałe, to mogą przepuszczać deszczówkę. Tym bardziej, że piszesz o tyle.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Maj 2014, 17:06

Takie coś jak deszczówka to raczej nie, bo jak pada to zawsze stoi w garażu bo mam ją od niedawna a kiedy już nią ruszam to już jest sucho więc to nie to raczej :/ ale też dodam że odkąd mam tą audi to ja nie używam klimy i zachodzę teraz w głowę czemu mam mokrą tą podłogę :/ teraz ją wysuszyłam i zobaczymy jutro czy po jutrze ale okej dzięki za podpowiedź teraz będę miała na oku ten płyn chłodniczy ;)
maryska
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Audi A3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

25 Maj 2014, 11:25

No to w tym przypadku wygląda tak, jakby płyn chłodzący silnik wyciekał z uszkodzonej nagrzewnicy albo z połączeń z nią. Obserwacja poziomu płynu powinna dać odpowiedz. Pamiętaj tylko, żebyś wiedziała jaki poziom jest w zbiorniczku. Kontroluj zawsze na zimnym silniku, bo jak silnik będzie ciepły, to płynu w zbiorniczku będzie więcej
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodem na narty - o czym trzeba pamiętać?
    Rozpoczął się okres ferii zimowych, a tym samym rodzinnych wyjazdów na narty. Jeżeli taka podróż ma odbyć się samochodem, warto zastanowić się nad sposobem przetransportowania nart, a także przygotować się do ...