Problem z bardzo szybką zmianą biegów Holden Astra 2001?

13 Gru 2014, 09:54

Witam

Jestem początkującym kierowcą i posiadam już samochód na którym się uczę. Problem polega na tym że nie jestem w stanie określić czy to moja wina czy samochodu :x
Holdeny australijskie są dostosowane do dróg tutaj i w tym samochodzie muszę bardzo szybko zmieniać biegi ledwo nie dotknę gazu na 1 i obroty sięgają 2,5 k i kiedy jestem już na 5 (60 km) obroty są 1,8 k a jak wjeżdżam na autostrade gdzie muszę jechać 90 obroty na tej 5 są prawie 3,5k

Bardzo mnie to denerwuje praktycznie cały czas mam wrażenie jakbym się ścigał zmieniając te biegi :evil: pytałem się paru osób oraz miałem okazje się przejechać subaru wrx na manualu i jest zupełnie inaczej na tej 1 mogę spokojnie przejechać do 30km i nie tracąc szybkości na starcie.

Co jest grane powiedzcie mi czy to moja wina czy samochodu ? :unsure:
GZstiV
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 06 1975
Auto: Holden Astra CD
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

13 Gru 2014, 15:10

Poruszyłeś tyle tematów że trzeba by napisać epopeje :D
Ale obstawiam ze nie potrafisz jeździć :no:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto szukać taniego ubezpieczenia OC?
    Galopujące stopy procentowe, a wraz z nimi drastycznie rosnące koszty życia sprawiają, że szukamy oszczędności na wielu polach. Czy ubezpieczenie samochodu powinno być jednym z nich, czy niekoniecznie? Sprawdźmy! Czy tanie ...
    Jak zadbać o równomierne zużycie opon?
    Zdarza się, że zauważymy na oponach nierównomierne zużycie. Co w takim przypadku należy zrobić? Czy jest to niebezpieczne? Niestety, na nierównomierne zużycie opon może wpływać kilka czynników które ...