Problem z chińskim radiem 2din

30 Paź 2020, 00:07

Witam
Ostatnio przyszło do mnie radio 2 din 7018b z Ali
Zamontowałem je w swoim citroenie c3 z 2003 roku lecz mam jeden problem , radia nie da się całkowicie wyłączyć , da się tylko ,, uśpić,, wyświetla godzinę i datę , lecz zużywa to do dużo energii i już dzisiaj nie mogłem odpalić samochodu .
Dodam że w wcześniejszych radiach 1din,2din w tym samochodzie takie problemy nie występowały .
Proszę o pomoc
Dziękuję z góry i pozdrawiam
MateuszKozlik
Nowicjusz

30 Paź 2020, 09:00

Pogrzeb dobrze w ustawieniach, druga sprawa musisz je wyłączać manualnie czy gaśnie po wyciągnięciu kluczyka?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Paź 2020, 09:08

Przekopałem cale ustawienia ale nic o tym nie ma , radio działa bez kluczyka i z kluczykiem i tak je muszę włączyć ręcznie nawet jak jest kluczyk
MateuszKozlik
Nowicjusz

30 Paź 2020, 09:17

MateuszKozlik napisał(a):radio działa bez kluczyka i z kluczykiem
Podłącz je tak żeby uruchamiało się po kluczyku wtedy problem powinien zniknąć. Nie będzie pobierało prądu w stanie spoczynku. Niektóre radia tak mają że cały czas sporo ciągną jak się je podłączy tak jak to Ty zrobiłeś.

Musisz podłączyć stały plus a drugi do kostki z zasilaniem po kluczyku tu masz opis do kostki ISO schemat-kostki-iso-podlaczenie-przewodow-vt100672.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Paź 2020, 19:41

To jest Citroen... W złączu zasilania radia nie ma czegoś takiego jak +12V po stacyjce. Nie ma też czegoś takiego jak podłączenie anteny ze wzmacniaczem czy +12V po włączeniu świateł. Wszystko to leci w jednym przewodzie tzw. VAN+. Oprócz tego jak dobrze pamiętam jest zamienione "+" i "-" w oryginalnym złączu.
Potrzebna jest przejściówka Citroen C3 - ISO, albo jak oryginalne radio miało sterowanie z kierownicy to potrzebny jest Connects2.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Paź 2020, 19:52

Akurat moja wersja , to całkowita bieda , miało radio ale dodatkowo założone w salonie , radio było JVC
MateuszKozlik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ustąp pierwszeństwa na przejściu dla pieszych
    Choć główną funkcją przejścia dla pieszych jest umożliwienie bezpiecznego przedostania się na drugą stronę ulicy, to właśnie na pasach ginie najwięcej pieszych – w 2018 r. w takich okolicznościach śmierć poniosło ...

30 Paź 2020, 19:58

[link do oferty na Allegro wygasł]
Czy takie będzie ok?
MateuszKozlik
Nowicjusz

30 Paź 2020, 20:05

Skoro nie było tam radia fabrycznego, tylko goła wersja i radio dokładane w salonie, to prawdopodobnie jest zwykła instalacja. Citroen/Peugeot miały różne wiązki elektryczne w zależności od modelu. Ciężko za tym trafić.
Jak się coś na tym znasz, to być może miernikiem uda ci się namierzyć potrzebne przewody. +12V stały, +12V po stacyjce ( przy oryginalnym radiu był to VAN+ ) i masa. Masa w większości to żółto-zielony ( nie czarny, jak to jest teraz ). Ale u ciebie może być właśnie czarny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Paź 2020, 20:49

Za bardzo się na tym nie znam , jutro mógłbym wyjąć to radio i zrobić zdjęcia , dodam że dostałem z radiem dodatkowo dwa przewody ale ich nie używałem , w radio od razu wpialem przewód z instalacji samochodu
MateuszKozlik
Nowicjusz

30 Paź 2020, 21:54

Udało mi się dzisiaj zrobić zdjęcie , za chwile wyśle
MateuszKozlik
Nowicjusz

30 Paź 2020, 21:58

Ta kostka mnie zaciekawiła bo czerwony jest przecięty i wystaje , za chwile wyśle jeszcze dwa zdjecia
MateuszKozlik
Nowicjusz

30 Paź 2020, 21:59

Zdjęcie 2
MateuszKozlik
Nowicjusz

30 Paź 2020, 22:00

Zdjęcie 3
MateuszKozlik
Nowicjusz

30 Paź 2020, 22:05

Zrób zdjęcie wiązki przy nowym radiu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Paź 2020, 22:09

Ja po prostu wsadziłem to z instalacji samochodowej do radia , w poprzednich radiach tak robiłem i było ok , ale w zestawie z tym radiem były jeszcze takie dwa przewody
MateuszKozlik
Nowicjusz