Problem z chłodnicą??

01 Gru 2010, 08:30

Witam,
Wczoraj w nocy podczas powrotu do domu, zauważyłem w połowie drogi że temperatura wzrosła (gdy wzrosła niepokojąco wysoko zatrzymałem samochód) podniosłem maskę, otworzyłem korek od wlewu płynu do chłodnicy i cała woda wyleciała w górę (przy okazji parząc mi rękę :cry:-czyli była bardzo gorąca ). Było słychać przez pewien czas jakby w chłodnicy były kostki lodu które nie mogą się rozpuścić. Kiedy dojechałem dolałem Almatinu i patrzyłem czy dalej temperatura rośnie (bez zmian) o co chodzi?
shorty1988
Początkujący

Miejscowość: Rawicz
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: BMW e46 320td 150KM 2002r

01 Gru 2010, 10:35

Dobry pomysł z tym otwarciem korka przy wysokiej temperaturze :roll: .Co do przyczyny,problemu.Może płyn zamarzł w chłodnicy?Uruchom silnik i sprawdz czy chłodnica na całej płaszczyznie jest ciepła.Jeżeli nie to sprawdz dolny wąż do chłodnicy,będzie zimny to ewentualnie jest to jedynie termostat uszkodzony.Będzie chłodnica ciepła tzn termostat pracuje poprawnie,istnieje wówczas możliwość że jest to uszczelka pod głowicą lub w gorszym przypadku pęknięcie glowicy.
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

19 Mar 2011, 19:52

Witam...mam problem z moim mondeo. mianowicie chodzi o to, że wyrzuca mi płyn chłodniczy ze zbiorniczka. wymieniałem raz uszczelkę i drugi raz...za trzecim razem kupiłem głowice ślusarz dał głowę za nią (zresztą wierze mu bo robił mi głowice do ciągników i nie mam problemu) i nadal mi wyrzuca teraz jak dodaje gazu to widzę jak temperatura wzrasta i podnosząc maskę widzę jak ze zbiorniczka wylatuje płyn sprawdziłem czy chłodnica jest ciepła ale o dziwo była zimniutka i dotykając węży to były lekko gorące...dorzucę że termostat wymieniał mi mechanik.
Co może być przyczyna tej usterki??
misiek789
Nowicjusz

Miejscowość: Inowrocław

20 Mar 2011, 08:10

A pompa wody jest dobra i korek zbiorniczka wyrównawczego działa poprawnie?
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

20 Mar 2011, 13:58

pompa działa dzisiaj jak patrzyłem to chłodnica jest ciepła...nie wiem dlaczego wtedy była zimna...a korek niby działa poprawnie...bo to już trzeci korek który założyłem bo mechanik ciągle twierdzi że to wina korka....a powiem jeszcze jak teraz patrzyłem to po rozgrzaniu płynu wężem u dołu zbiorniczka widać jak bąbelki idą...
misiek789
Nowicjusz

20 Mar 2011, 14:16

Kolego miałem u kolegi taką sytuacje , możliwe że mechanik odwrotnie termostat włożył. sprawdź to jak najszybciej zanim go przegrzejesz :wink:
karosa
Początkujący

Miejscowość: strumień
Prawo jazdy: 13 04 2000
Auto: SEAT cordoba vario
Silnik: 1,9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

20 Mar 2011, 15:48

a może kolega napisze mi jak powinien być poprawnie założony termostat?
ale obieg na chłodnice jest czyli termostat puszcza płyn na duży obieg i na mały...więc nie wiem jak to zrobić.
misiek789
Nowicjusz

21 Mar 2011, 10:18

Co do winy termostatu to możesz go na próbę wymontować i wówczas sprawdzić czy objawy ustały.

Skoro nawet wymieniłeś głowice, ( poprzednia była pęknięta czy nie sprawdzałeś?) była splanowana ,sprawdzona ciśnieniowo,uszczelka pod głowicę dobrej firmy a nie jakieś badziewie, mechanik który składał jest pewny swojej roboty to powietrze do układu chłodzenia z cylindrów ma tylko trzy drogi:
1 przez mikro pęknięcia w głowicy do kanału wodnego co wykluczamy ze względu na drugą głowicę
2 przez uszczelkę pod głowicą
3 Pęknięcie tulei lub nierówność bloku i tutaj pytanie czy zakładając drugą głowicę była sprawdzana płaszczyzna bloku?
Może blok ma nierówność i wtedy nawet super uszczelka i najlepszy mechanik nie zdziała cudów.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki