Problem z chłodzeniem silnika.

27 Sty 2010, 09:56

Witam,
W czasie ostatnich mrozów po przejechaniu około 15 km (Corolla 1,4 benz. 4e-fe '98) zauważyłem, że wskaźnik temp. silnika wskazuje najwyższe, krytyczne pole. Po zatrzymaniu i otworzeniu maski zauważyłem, że pod wpływem ciśnienia płyn chłodniczy wyciekł (nie wiem czy cały, miejscem wycieku najprawdopodobniej był korek chłodnicy). Dodam jeszcze, że chłodnica była gorącą a ogrzewanie w samochodzie w ogóle nie działało.
Będę bardzo wdzięczny za odpowieź i wskazówki.
Pozdrawiam,
_judym_
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia
  • 27 Sty 2010, 15:05

mam podobnie tylko z ta róznica ze mi płyn nie wyciekł z chłodnicy reszta tak samo u mnie ponoc przymarza termostat u ciebie sadze ze morze byc podobnie
    jedziesz
    sokol27je
    Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

27 Sty 2010, 17:47

Judym jak by ci przymarzł termostat to chłodnica by nie była gorąca i skro temp. doszła na max-a to powinien się włączyć wentylator przy chłodnicy a o tym nic nie napisałeś ( wymień czujnik) a jeśli w samochodzie było zimno to nagrzewnica mogła zamarznąć ( proponuje wymienić płyn w układzie a termostat wykrecić i sprawdzić czy działa prawidłowo w gorącej wodzie).
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesienne liście - piękne i niebezpieczne
      Choć kolorowe liście to urokliwy element jesieni, może on stać się przyczyną zagrożenia na drodze. Na mokrych liściach auto łatwo traci przyczepność, mogą one też przykrywać nierówności czy dziury, a nawet uszkodzić ...
      Lexus LC Matte Prototype
      Wersja LC 500h Matte Prototype to najnowsza odsłona coupé Lexusa, zaprezentowana na Barcelona Motor Show 2019. Samochód pokryto lakierem Space Orange, inspirowanym barwą zachodzącego słońca. Powłoka jest matowa, ...