Problem z dachem w busie

18 Paź 2007, 21:28

Witam
Kupiłem Iveco blaszak , który ma przetarty dach na całej długości auta , troche tu troche tam na całym dachu. Szczeliny zostałe zaspawane migomatem, ale chciałem uszczelinić jeszcze na 100%. Czym by tu pomalować , jak to uszczelinić . Najlepiej czymś elastycznym dobrze przylegającym do blachy i łatwym do rozprowadzenia (jakaś guma w płynie "przy rozprowadzaniu"). Koledzy blacharze powini pewnie wiedzieć czy jest coś takiego.Prosze o podpowiedź , wskazówkę jakąś pomoc :?: Pozdrawiam
damianos
Nowicjusz

• 19 Paź 2007, 12:42

Nie wiem na jakiej powierzchni chcesz nanieść uszczelnienie ? Jeśli jakieś tam nieduże , to do tego używa się Polireutanowej masy uszczelniającej .Dostępna jest w tubie na pistolet ( taki zwykły do tradycyjnego silikonu ) i w puszkach do rozprowaczania twardym pędlem .Zaletą tego specyfiku jest to że bardzo dobrze przylega do podłoża , znakomicie uszczelnia , po wyschnięciu jest w miare elastyczne i co najważniejsze można tę mase polakierować . ( taką masą uszczelnia się połączenia blach w karoseriach samochodów nowych i podczas napraw blacharskich ) Wadą jest nieładna , nierówna powierzchnia po rozprowadzeniu pędzlem . Na dużych powierzchniach można użyć środek ochhronny do podwozia , tzw baranek . Jest w postaci płynnej i nanosi się go specjalnym pistoletem i wychodzi dość łądna powierzchnia . Też można lakierować . Natomiast co do szczelności i elastyczności tutaj mam pewne zastrzeżenia . Baranki w kolorze czarnym , po wyschnięciu są twarde i pękają , natomiast szare są w porządku ( zależy to chyba też od producenta ) To tyle co moge podpowiedzieć . Pozdrawiam .
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

20 Paź 2007, 09:38

No dziekuje za podpowiedź mam już jakiś obraz sytuacji mniej więcej jak tu działać.pozdrawiam :)
    damianos
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kamperem na wakacje - poradnik dla początkujących
      Podróż kamperem jest porównywana do żeglowania na pokładzie jachtu. Przez wielu jest to uznawane za jeden z najlepszych sposobów na spędzenie wakacji. Na szczęście nie trzeba być właścicielem dobrze wyposażonego ...