Problem z doborem głośników na drzwi w Renault Megane

28 Maj 2013, 17:22

Witajcie, ostatnio rozbierając drzwi zauważyłem, że obydwa moje głośniki w megi są poprzerywane prawie na całej długości membrany.
I doszedłem do wniosku że muszę kupić nowe. I tu mam problem. Najchętniej bym kupił jakieś głośniczki niskotonowe z wbudowanymi gwizdkami i po sprawie. Ale zastanawiam się, czy jeśli mam dwa gwizdki z przodu, to czy nie będą one się kłócić z tymi co będą wbudowane w te głośniki co kupię. Nie mam zbyt dużo pieniędzy, żeby łożyć na porządne car.audio, z dwoma głośnikami muszę się zmieścić w 100zł. Nie oczekuję od grania w samochodzie super czystego dźwięku, super głośnego i mocnego basu. Jednak lubię głośniej słuchać muzyki jak jestem na trasie i słucham różnych gatunków muzyki, od rapu po rock. Chcę słuchać muzyki na takim poziomie, żeby cała buda nie trzeszczała jak będę jechał.:)
Pomożecie w doborze głośników lub chociaż jakiego typu powinienem tam zamontować. Średnica 16.5, w drzwiach.? :)
dante
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam
Silnik: brak

28 Maj 2013, 20:40

[link do oferty na Allegro wygasł]
Te głośniki tylko 13 cm mam u siebie i grają świetnie.
Nie wiem jak z głębokością głośnika ile powinno być, żeby otworzona szyba nie haczyła o magnes głośnika.
Głośniki wysokotonowe zawsze możesz odłączyć, jednak podejrzewam, że nie będzie takiej konieczności. Wysokie tony zawsze można zmniejszyć w radiu.
Możesz pomyśleć nad kupnem oryginalnych głośników. Masz wtedy pewność, że wszystko będzie dobrze pasować.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

29 Maj 2013, 20:47

a ta maskownica która jest oryginalna dalej będzie pasować do głośników z wbudowanymi gwizdkami?
dante
Nowicjusz

29 Maj 2013, 21:55

Powinny pasować, ale dla pewności zawsze można zapytać sprzedającego. W 13 cm tych głośników tweeterek wystaje o 5 mm, ale biorąc pod uwagę wychył membrany to można powiedzieć, że jest na równi.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

30 Maj 2013, 20:02

wielkie dzięki za odpowiedzi :)
dante
Nowicjusz

30 Maj 2013, 21:27

Kupiłeś jakieś? Weź pod uwagę, że stare głośniki możesz zregenerować :P
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

01 Cze 2013, 20:51

nie opłaca się regeneracja. kolega, który siedzi w caraudio, tzn kolega mojego kolegi :) polecił w w moich funduszach głośniki firmy phonocar, kupiłem te
[link do oferty na Allegro wygasł]
dzisiaj dopiero zamówiłem, więc zobaczymy jak będą grały. Taki miałem plan, żeby wrzucić w drzwi niskotonowce i z tyłu dwudrożne, tylko muszę pomierzyć, jakie tam są, bo nie mam zielonego pojęcia czy do 8 czy 10 mm. W każdym bądź razie też są to wymiany i na pewno to będą dwudrożne. :)
dante
Nowicjusz