Problem z dokumentami - jak przenieść własność?!

12 Sty 2009, 03:23

Witam po raz pierwszy wszystkich!
Taki oto problem mam:
Mój szwagier poprosił mnie o kupno w jego imieniu samochodu w Holandii. Samochód ma być dla niego, nie jesteśmy żadnymi handlarzami czy coś podobnego...Tak się stało trefnie, że sprawy rodzinne nie pozwoliły mu na wyjazd razem ze mną, ale że wszystko było nagrane więc uzgodniliśmy, że sam skoczę w to miejsce i zrobię zakup. Na miejscu okazało się, że jedynym sposobem na wymeldowanie jest wymeldowanie imienne i na druku RDW export widnieją moje dane (mieliśmy ustalone, że samochód będzie wymeldowany, ale Holender zlekceważył to i na miejscu okazało się że albo wymeldowujemy imiennie na mój dowód, albo on nie sprzeda).
Nie było sensu wracać z pustymi rękami taki kawał drogi więc wziąłem auto na siebie.
Pytanie moje zatem brzmi: Czy mógłbym spisać jakaś umowę teraz ze szwagrem np. k/s, mimo, że w papierach jest auto na mnie?
Po prostu nie chce mi się łazić po urzędach i załatwiać sprawę, bo to trwa a ja pracuję. Chodzi jedynie o czas, bo za wszystko płaci i tak szwagier.
Zabrakło nam wiedzy i lekko się wrąbaliśmy dlatego prosimy o jakieś dobre rozwiązanie tego tematu. Dzięki wielkie z góry i pozdrawiam!
Pozdrawiam!
adnxxx
Nowicjusz

12 Sty 2009, 21:02

Zapraszam do urzędu skarbowego po druk Umowa darowizny samochodu. Jesli wartość samochodu jest niewielka, nie obowiązuje podatek od darowizny, a w tym przypadku pewnie jakiś procent niewielki trzeba odprowadzić urzędowi. potem można w wydziale komunikacji bez problemu rejestrować samochód na szwagra
Jest ryzyko, jest zabawa...
Smakoszek
Aktywny

Miejscowość: WPN

12 Sty 2009, 22:17

Dzieki bardzo za odpowiedz!
Akurat z darowizną mam złe wspomnienia, kiedyś chcieliśmy w rodzinie zrobić darowiznę mieszkania i były niezłe cyrki z tym potem.... inaczej się nie da?
Myśleliśmy, żeby spisać zwyczajną umowę k/s pomiedzy mną a szwagrem jak na fakturze jest np. 2000e to wpisać 2100e.... ?!
Pozdrawiam!
adnxxx
Nowicjusz

13 Sty 2009, 10:44

Umowa w Holandii jest sporządzona na Ciebie czy na szwagra?

Jeżeli na Ciebie to najlepiej sporządzić drugą umowę np. za granicą bo wtedy wszystkie formalności załatwia szwagier w Polsce a jak umowa zawarta jest w Polsce to kupujący płaci 2% wartości rynkowej pojazdu i załatwia akcyzę.

Jeżeli umowa z Holandii jest na szwagra a Ty jesteś wpisany w RDW to nie ma problemu. W urzędzie komunikacji przy rejestracji składa się oświadczenie, że przywoziłeś samochód dla szwagra i nie byłeś ani nie jesteś jego właścicielem.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

13 Sty 2009, 11:59

Panie Dariuszu dziękuję za odpowiedź!
Umowa jest sporządzona akurat na szwagra, ja widnieje jedynie na RDW.
Mam tylko 2 pytania:
1. Czy to oświadczenie to jest zwykłe oświadczenie pisane od ręki, np. "że ja taki i owaki oświadczam, że w dniu tym i tym sprowadziłem samochód zza granicy temu i owemu...?"
2. Panie Dariuszu jest Pan pewny na 100% że można tak zrobić?

Dzięki serdeczne!
Pozdrawiam!
adnxxx
Nowicjusz

13 Sty 2009, 12:52

1. Tak można na pewno zrobić we Wrocławiu - sprawdzone wielokrotnie.
2. Co jest dziwnego w tym, że kupił Pan auto w czyimś imieniu lub nawet będąc z nim razem załatwiał w jego imieniu formalności urzędowe?

Niech Pan zadzwoni do swojego urzędu z pytaniem czy u nich też tak można.

Oświadczenie to składa się zwykle przy urzędniku, który rejestruje pojazd.
Można też zrobić to przy notariuszu, który poświadczy podpis i dać dokument szwagrowi.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

14 Sty 2009, 02:53

Aha, Panie Dariuszu, a czy to oświadczenie może być przygotowane wcześniej tak żebym nie musiał chodzić ze szwagrem tylko podpisze w domu a on pokaże to urzędnikowi?
To ostatnie pytanie, dziekuje, bardzo mi Pan pomógł.
Pozdrawiam!
adnxxx
Nowicjusz

15 Sty 2009, 00:10

Jak wspomniałem wyżej oświadczenie składa się osobiście przy urzędniku.
Można np. przyjść wcześniej, złożyć oświadczenie, które potem zostanie dołączone do sprawy przy rejestracji (tak jest praktykowane we Wrocławiu).

Można spytać czy wystarczy oświadczenie podpisane przy notariuszu ale to dodatkowy koszty 24,4 zł

Należy zapytać w swoim urzędzie komunikacji jaką praktykę stosują bo co kraj to obyczaj...

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

15 Sty 2009, 00:57

Dziekuje bardzo! Pozdrawiam!