REKLAMA
Witam po raz pierwszy wszystkich!
Taki oto problem mam:
Mój szwagier poprosił mnie o kupno w jego imieniu samochodu w Holandii. Samochód ma być dla niego, nie jesteśmy żadnymi handlarzami czy coś podobnego...Tak się stało trefnie, że sprawy rodzinne nie pozwoliły mu na wyjazd razem ze mną, ale że wszystko było nagrane więc uzgodniliśmy, że sam skoczę w to miejsce i zrobię zakup. Na miejscu okazało się, że jedynym sposobem na wymeldowanie jest wymeldowanie imienne i na druku RDW export widnieją moje dane (mieliśmy ustalone, że samochód będzie wymeldowany, ale Holender zlekceważył to i na miejscu okazało się że albo wymeldowujemy imiennie na mój dowód, albo on nie sprzeda).
Nie było sensu wracać z pustymi rękami taki kawał drogi więc wziąłem auto na siebie.
Pytanie moje zatem brzmi: Czy mógłbym spisać jakaś umowę teraz ze szwagrem np. k/s, mimo, że w papierach jest auto na mnie?
Po prostu nie chce mi się łazić po urzędach i załatwiać sprawę, bo to trwa a ja pracuję. Chodzi jedynie o czas, bo za wszystko płaci i tak szwagier.
Zabrakło nam wiedzy i lekko się wrąbaliśmy dlatego prosimy o jakieś dobre rozwiązanie tego tematu. Dzięki wielkie z góry i pozdrawiam!