Problem z doładowaniem - na zimnym silniku jest brak turba

19 Gru 2021, 12:27

Witam, mam problem z moim Saab 9-3 2-2tid 120km.Problem polega na tym że na zimnym silniku jest brak turba, wszystko wysprawdzane,zawory,gruszka, przewody, intercooler, turbina,pompa vacum daje ciśnienie, EGR jest zaślepiony wykasowany założony emulator klapy wirowe usunięte,jak kilka razy delikatnie przegazuje to jest ok, żadnych błędów, proszę o pomoc
Kriss321
Nowicjusz

19 Gru 2021, 13:40

To jeszcze wyjaśnij czy jest brak doładowania czy brak mocy bo to różnica
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Gru 2021, 13:42

Sprawdzałeś na zimnym silniku ciśnienie doładowania? Układ dolotowy masz mocno zaolejony, sprawdzałeś?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Gru 2021, 14:27

Dolot nie jest zasyfiony,zgadza się trafiają się niewielkie ilości oleju, zawór doładowania map sensor zmieniony na oryginalny Bosch po numerach,ale na zimnym nie sprawdzałem ciśnienia doładowania.Ale nawet na zimnym jak odpalę delikatnie przegazuje 2-3razy i już jedzie silnik jak żyleta,zgaszę i zaraz odpalę i jak nie przegazuję to będzie muł obroty do 3000tyś, przepływomierz Bosch nowy, nie wiem za co już się wziąć
Kriss321
Nowicjusz

19 Gru 2021, 14:36

Kriss321 napisał(a):nie wiem za co już się wziąć
żeby wiedzieć wpierw trzeba postawić diagnozę na bazie parametrów, sprawdź doładowanie zadane i osiągnięte
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Gru 2021, 14:43

Ok, jutro to sprawdzę
Kriss321
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

19 Gru 2021, 14:50

Dodam jeszcze że zaworek z membraną przy przepustnicy wogóle nie reaguje,a membrana jest cała, przepustnica jest cały czas otwarta,i drugi zaworek z membraną nic nie reaguje, palenie,gaszenie
Kriss321
Nowicjusz