Problem z elektryką bmw e46

07 Maj 2014, 12:47

Witam serdecznie,

Chciałam się kogoś poradzić bo jestem już bezsilna wobec tego auta. Jeżdżę bmw e46 rok 2001 diesel. Kilka miesięcy temu miałam problem ( tak mi się wydaje ) z ogrzewaniem, ponieważ po wyłączeniu samochodu dmuchawa cały czas chodziła, więc wyciągnęłam bezpiecznik i tak za każdym razem wkładałam bezpiecznik i wyciągałam gdy autem nie jeździłam. Później miałam problem z radiem, po wyciągnięciu kluczyków ze stacyjki i zamknięciu auta radio cały czas grało. Dopiero gdy wyciągnęłam bezpiecznik radio przestało grać, nic z tym nie robiłam bo niekiedy wszystko było ok a niekiedy wariowała :( kolejny mój problem pojawił się gdy chciałam otworzyć auto to niestety centralny z kluczyka nie działał, wymieniłam akumulatorek i wszystko jest ok jak narazie. Po kilku dniach zaczął się problem z alarmem bo włączał się samoczynnie. Wystarczył deszcz na dworze i zaczęła wyć na całą wieś :? dziś rano wchodzę do auta chce odpalić i cisza. Aku padnięty a dodam, że ma jakiś tydzień bo kupiłam nowy. Bezpieczniki z ogrzewania i alarmu zawsze wyciągam na noc i nie mam pojęcia co jeszcze może być przyczyną tak magicznych sytuacji które zachodzą w moim samochodzie. To jest jakaś czarna magia. Za tydzień mam wizytę u elektryka po raz kolejny i nie wiem czy to może być alternator, czy może słynny "jeż" ? :?

Bardzo proszę o jakiekolwiek porady bo nie mam już pomysłu czy jest jakieś spięcie w przewodach ehh. Dodam jeszcze, że podłączyłam ją pod komputer i żadnych błędów nie wykazało.

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
SabinaM
Nowicjusz

Auto: bmw e46
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

07 Maj 2014, 22:14

Sprawdź napięcie ładowania.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

09 Maj 2014, 14:00

Sprawdziłam napięcie i wyszło, że bierze za dużo prądu gdy auto jest całkowicie wyłączone :( eh miejmy nadzieję, że elektryk pomoże bo codziennie muszę odłączać akumulator na noc i rano znów go podpinać a nie ukrywam, że jest to męczące.
SabinaM
Nowicjusz

09 Maj 2014, 18:38

Ewidentnie masz gdzieś zwarcie - może być w kostce stacyjki skoro dmuchawa i radio się nie wyłączają. -A tzw. jeż odpowiada za regulacje obrotów dmuchawy - z tym alarmem to radze podjechać do fachowca żeby zmniejszył czułość w tzw. czujniku wstrząsowym.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2002

14 Maj 2014, 09:43

Zobaczę tą kostkę i podjadę do elektryka. Jestem umówiona na wtorek i powiedzieli, że na 4godz. autko muszę im zostawić żeby sprawdzić co tam się porobiło. Miejmy nadzieję, że jest tam jakieś zwarcie i oby jeż był dobry bo nawiew tak faluje, że szok. Nawet jak mam wyłączoną całkowicie dmuchawę to ona i tak dmucha :?

Dziękuję Wam za rady :)
SabinaM
Nowicjusz

14 Maj 2014, 15:54

http://bmw.tczew.pl/viewtopic.php?f=38&t=904
Samemu można to naprawić w godzinę.
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...