Problem z klimatyzacją BMW E87

09 Sie 2023, 07:52

Cześć Wszystkim,

Mam problem z Klimatyzacją w BMW E87 2007 r. 2.0D. Problem polaga na tym, że klimatyzacja raz działa a raz nie. Jeżeli klimatyzacja nie działa to wiatrak na chłodnicy się nie kręci.
Co zrobiłem:
- Nabicie klimatyzacji i sprawdzenie czy jest szczelna. Wszystko ok.
- Sprawdzenie sygnału PWM sterującego wiatrakiem. Sygnał się zmienia w stosunku do zadanych parametrów na klimatyzacji.
- Sprzęgło sprężarki zawsze "łapie" po wciśnięciu AC na panelu klimatyzacji.
- Podpiąłem auto do komputera INPA i odczyt wartości (załącznik).

Zauważyłem następujące zależności (gdy klimatyzacja nie działa):
- Auto nagrzane do wartości około 28 stopni.
- Wciskam AC na panelu Klimatyzacji. Sprzęgło sprężarki łapie (słychać i widać).
- Według wskazań ciśnienie z presostatu nie rośnie, jest poniżej 10 bar (włączenie wentylatora następuje przy 10 barach i powyżej).
- Wentylator nie pracuje przez co parownik ma dużą temperaturę. Klimatyzacja nie chłodzi.

Czasami (nie ma reguły i jest to przypadkowe) gdy wyłączę klimatyzację przyciskiem AC i ponownie włączę, sprzęgło łapie ; rośnie ciśnienie według presostatu i wentylator się uruchamia.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Proszę Was o pomoc.

Przemek
dudus715
Nowicjusz

09 Sie 2023, 09:30

A może czujnik ciśnienia w układzie klimatyzacji nie działa poprawnie i przez to klimatyzacja raz Ci działa, a raz nie.

dudus715 napisał(a):- Nabicie klimatyzacji i sprawdzenie czy jest szczelna. Wszystko ok.
Ciekawe jak tu wyglądały ciśnienia w układzie na urządzeniu serwisującym klimatyzację względem tych co pokazuje czujnik z układu w samochodzie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Sie 2023, 12:27

A jak działa zawór regulujący pracą sprężarki (zawór, który jest w sprężarce). Możecie coś o tym powiedzieć? Jak go sprawdzić?
dudus715
Nowicjusz

09 Sie 2023, 12:31

Masz za niskie ciśnienie według czujnika więc skoro układ jest pełny to czujnik świrus.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Sie 2023, 12:42

A czy nie jest tak, że presostat pozwala włączyć sprzęgło kompresora? Tak jak na zdjęciu nawet jak jest 7 bar i włączę AC to sprzęgło się załączy (ale ciśnienie nie wzrasta).
dudus715
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q2 wygrywa złoto w konkursie
    Kompaktowy SUV spod znaku czterech pierścieni zapewnił sobie najwyższe wyróżnienie w kategorii "Excellent Product Design – Transportation". "Audi Q2 zaskakuje niezależną stylistyką. To nie jest tylko mniejsza ...
    Latem też można wpaść w poślizg
    Choć z ryzykiem poślizgu kojarzy się raczej zima i oblodzona nawierzchnia dróg, równie niebezpieczna sytuacja na drodze może przydarzyć się kierowcy także latem. To właśnie na okres od czerwca do sierpnia przypada ...