Problem z klimatyzacją nissan almera n15

15 Mar 2011, 13:45

Witam serdecznie, niedawno zakupiłem nissana almerę n15 1,6 benzyna 100 km.
Zakup był w okresie zimowym i przez nieostrożność nie sprawdziłem czy klima w nim działa. Mianowicie dziś zrobiłem przegląd klimy napełnienie odgrzybianie filtr itp.
Po załączeniu przycisku w kabinie AC kompletnie nic zero reakcji nic się nie działa nawet obroty nie skaczą do góry pod obciążeniem. Bezpiecznik w kabinie jest sprawny sprawdziłem. BARDZO PROSZĘ O POMOC GDZIE WE WŁASNYM ZAKRESIE MOŻNA SZUKAĆ WYJŚCIA
Pastryk
Pastryk
Nowicjusz

Miejscowość: internet

15 Mar 2011, 19:00

Najważniejsze pytanie - sprężarka się załącza, wentylator chłodnicy się włacza?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Mar 2011, 20:35

MotoAlbercik napisał(a):Najważniejsze pytanie - sprężarka się załącza, wentylator chłodnicy się włacza?

Witam serdecznie - Nie ani wentylator ani sprężarka nie uruchamia się, Żadnej reakcji po włączeniu klimy.
Pastryk
Pastryk
Nowicjusz

Miejscowość: internet

17 Mar 2011, 12:20

Przyczyn braku uruchomienia się sprężarki może być wiele:
- niesprawny czujnik elektromechaniczny w sprężarce (regulator wydatku sprężarki),
- niesprawny czujnik temperatury,
- brak lub nieodpowiednie ciśnienie gazu (strona wysokiego i niskiego ciśnienia); (czy układ przed napełnieniem był sprawdzony ciśnieniowo?),
- uszkodzone sprzęgło sprężarki itp.

Zakładam, że auto posiada sprężarkę tłokową o stałej wydajności. Przy klimatyzacji automatycznej może być jeszcze więcej powodów braku pracy.
Automobile
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

29 Mar 2011, 22:03

a tak wogole to co za ludzie robili co przeglad klimy i nie sprawdzili czy dziala???? czy odebrales i bylo ok a teraz przestala dzialac???
Kochaj i szanuj swoje auto a wzamian sie odwdzieczy:)
kamilszczak00
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

03 Kwi 2011, 13:33

Jeśli kupiłeś auto z klimą kwalifikującą do wyrzucenia lub do remontu(bo i tak może być),to nie masz klimy!Nie masz auta z klimatyzacją,kupiłeś auto bez klimatyzacji ,a za nią zapłaciłeś.Auto kupuje się ze sprawną klimą :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)