Problem z kupnem używanego.

22 Maj 2019, 15:42

Kupując od kogoś kto ma auto tylko pól roku MUSISZ dokładniej sprawdzić, by wyeliminować częste zjawisko, ze gdy jest usterka zaraz po zakupie ktoś chce sprzedać zamiast reperować.
Dlatego moja zasada ma sens, gdy kupno samochodu nie ma być serialem 100 odcinkowym z 50 wizytami u mechaników.
Skoro pyta osoba początkujaca, nie wie, że istnieje taka grupa ludzi i niech wie, że trzeba wtedy dokładniej sprawdzić auto bo szansa kupienia strucla dużo większa.
To nie była rada dla znawców, co juz 30 aut mieli , ale dla kogoś, kto jak sam pisze, ma problem używanego - zatem bliżej mu wiedzą o autach do mnie niż do Ciebie.
pikodat
Nowicjusz

0

22 Maj 2019, 16:40

pikodat napisał(a):Kupując od kogoś kto ma auto tylko pól roku MUSISZ dokładniej sprawdzić, by wyeliminować częste zjawisko, ze gdy jest usterka zaraz po zakupie ktoś chce sprzedać zamiast reperować.

Widzisz ... doradzasz takie rzeczy osobie nie znającej się na autach...
Dlatego nasz rynek jest do bólu patologiczny zarówno ze strony sprzedających i kupujących.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
0

22 Maj 2019, 16:50

Po pierwsze niech autor tematu poda budżet i klasę auta jakie poszukuje. Inaczej szuka się auta za 5, a inaczej za 50 tysięcy.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
0

22 Maj 2019, 19:02

tak doradzam dostosowanie potencjalnych sprzedawców do swojej wiedzy o autach i potencjalnych intencji sprzedawcy. na przykład unikania osób które co pół roku wymieniają auto by nigdy nie dbać o samochód. bo kupiłem z przegladem i ubezpieczeniem na 10 mocy nic przy nim nie zrobi i sprzedaje po pół roku. niestety bez dokładnej znajomości osoby nie sposób określić sposobu działania.
bo może jest ktoś kto kupuje od razu wymienia rozrząd olej robi zabezpieczenie antykorozyjne i po pół roku sprzedaje bo mu się nudzi.
ale raczej większość nic nie zrobi. wiec unikaj kupna od nieznanych ci osób które auto miały krótko. Jest wystarczająco dużo innych ofert.
a jak sprzedać takie auto? załóż wątek o takim tytule. to problem sprzedawcy. a kupca problem to unikać min. wiec pisze jak unikać niektorych. sprzedawcy - udowodnić że nie jest się miną. a tu nie mam pomysłów więc nie będę pisał na Twoim wątku.
pikodat
Nowicjusz

0

22 Maj 2019, 19:46

Minip patrz na realny stan auta jak chcesz prowadzić dochodzenie to z zakresu VIN. Resztę przesądów co kto i kiedy kupił odpuść bo szkoda na to czasu :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Typ: Sport/Coupe
0

23 Maj 2019, 11:00

czarny666, a mogę zapytać ile czekałeś na swój raport? bo szukam firmy tego typu na już, ale wszędzie każą mi czekać około tydzień :/ jakiś sezon na kupowanie aut..czy jak? 8)
krowa098
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 02 2007
0

23 Maj 2019, 16:04

Zamykam temat bo robi się niepotrzebna dyskusja,jak autor tematu będzie chciał otworzyć i coś napisać to zapraszam na pw.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0