Problem z lampką w Opel Vectra - zobacz zdjęcie.

19 Lip 2009, 16:42

Witam!
Mam problem z Opel Vectra 97r 2,0b. z lampką kontrolną na desce rozdzielczej . Chodzi o szóstą lampkę od lewej strony (koloru pomarańczowego ). Narysowana jest błyskawica/ iskra a dookoła jak by hmmmm silniczek lub coś podobnego.
Ciągle się pali gdy auto jedzie stoi.
Wiecie koledzy co to? :neutral:

Chodzi o taki symbol ( ten w czerwonym kwadracie)

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

An2
Nowicjusz

• 19 Lip 2009, 18:20

Moj drogi kolego :) mialem tak samo w swojej astrze zapalila mi sie bo padl aparat zaplonowy... jak mi zrobili to zle ustawili zaplon i na kazdym skrzyzowaniu sie zaswiecala przy dluzszym postoju... nie dzwonia Ci zawory? Sprawdz ustawienie zaplonu.. Ta ikonka to jest elektrycznosc silnika !! Najlepiej jedz do dobrego elektryka
    Infernus_90
    Początkujący

Miejscowość: Wawa

20 Lip 2009, 10:43

To jest kontrolka silnika.Jak się zaświeca podczas gdy silnik pracuje,to oznacza to,że pojawił się jakiś błąd w sterowaniu silnika.Najprościej będzie jak pojedziesz na warsztat i mechanik odczyta co to za błąd wyskoczył.
    Jak ta kontrolka jest zaświecona,to sterowanie silnika przechodzi w tryb awaryjny - jest słabszy,wiecej pali.Z zaświeconą tą kontrolką nie należy jeździć - trzeba od razu pojechać na warsztat i naprawić to,co się zepsuło.Podczas jazdy z zaświeconą tą kontrolką nie nalezy przeciążać silnika,czyli jechać spokojnie i powoli.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...