Problem z lewym kierunkowskazem vw polo 1.9sdi

22 Kwi 2015, 15:29

Witam! Od wczoraj mam pewien problem z lewym kierunkiem w moim samochodzie ponieważ po włączeniu świecą mi obydwie strony tak jakby awaryjne się włączały natomiast prawy działa normalnie, rozebrałem dzisiaj wszystko sprawdzałem bezpiecznik, przełącznik i przerywacz wszystko wydaję się być sprawne aczkolwiek pewności nie mam. Co może być przyczyną? dodam, że dzisiaj wszystkie styki wyczyściłem bo były zabrudzonę ale to nic nie pomogło. Z góry dziękuję za pomoc!!! :)
TOBu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 03 1994
Auto: vw polo
Silnik: 1.9sdi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

22 Kwi 2015, 15:44

Czy auto ma gniazdo do haka holowniczego ?
Czy był zakładany dodatkowy alarm ?
Jeżeli podasz plus np lewy przedni kierunkowskaz na wyłączonym zapłonie i zaświecą się dwie strony to możliwe, że uszkodzony jest włącznik świateł awaryjnych wtedy trzeba go odłączyć i jeszcze raz sprawdzić.
andrzej_124
Stały forumowicz

22 Kwi 2015, 16:16

Witam! Samochód nie posiada gniazda do haka holiwniczego dodatkowego alamru itp też nie zauważyłem, że po włączeniu lewego kiernku świecą oba z tym ,że ten prawy słabiej co widać przy żarówkach jak i na diodzie sygnalizacyjnej. A mógłby Pan mi tak mniej więcej powiedzieć które kable są odpowiedzialne za kierunki i światła awaryjne?
Pozdrawiam!
TOBu
Nowicjusz

22 Kwi 2015, 16:37

przewody prawych kierunkowskazów powinny mieć kolor czarno-zielony a lewych czarno-biały.
Z przełącznika świateł przewody przechodzą przez puszkę z bezpiecznikami i tu trzeba zobaczyć czy jest sucho.
andrzej_124
Stały forumowicz

22 Kwi 2015, 16:48

Dobra sprawdzę to i dam znać :)
TOBu
Nowicjusz

22 Kwi 2015, 19:29

Sprawdziłem kabelkami tak "na ostro" i było tak samo postaram się jutro podmienić przerywacz i sprawdzić.
TOBu
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

23 Kwi 2015, 10:30

Niestety drugiego przerywacza mi się jak na razie załatwić nie udało ale grzebałem dzis od rana i zauważyłem, że do lewego kierunku nie dochodzi wgl prąd bezpieczniki sprawdzałem kontralką niby wszystko jest ok ale mam jeszcze takie pytanko czy po przekręceniu kluczyka na każdym bezpieczniu ma być prąd? bo w moim przypadku na kilku nie było.
TOBu
Nowicjusz

23 Kwi 2015, 21:56

Wymiana przerywacza od kierunków nic nie da, to jest najprostszy przerywacz z 3 stykami 49, 49a i 31. Do kierunków i awaryjnych są 2 bezpieczniki z których prąd płynie do włącznika świateł awaryjnych.
To normalne, że prąd jest tylko na kilku bezpiecznikach na pozostałych będzie jak się dany obwód włączy np podgrzewanie tylnej szyby.
Podaj plus bezpośrednio z akumulatora na lewy kierunkowskaz i napisz czy wtedy świeci też prawa strona bez włączania zapłonu. Jak świeci to odłącz wtyczkę od przełącznika świateł jak prawa strona zgaśnie to jest coś nie tam w tym przełączniku.
andrzej_124
Stały forumowicz

24 Kwi 2015, 11:25

Witam! Więc tak po podłączeniu plusa bezpośrednio z akumulatora do lewego kierunu świecą wszystkie cztery czyli tak jak było podejrzewam, że to faktycznie siadł ten przełącznik a dokładniej to chyba coś siadło w tym elemencie z którego wychodzą te wszystkie miedziane wtyczki.
TOBu
Nowicjusz

01 Maj 2015, 17:00

Problem rozwiązany jednak przerywacz byl do wymiany.
TOBu
Nowicjusz

02 Maj 2015, 19:28

Jeżeli masz przerywacz 3 pinowy: 49, 49a i 31 to nie mógł on połączyć lewej strony z prawą kierunków.
andrzej_124
Stały forumowicz

17 Sty 2016, 11:43

Witam "
Mam taki sam problem. też polo tylko benzyna 1.0 |
Tak jak kolega wczesnej opisywał . Wymieiniiłem już Przerywacz nic nie pomogło .Nie podawałem jeszcze prądu a żaden z kierunkowskazów , bo dopiero t o dzisiaj przeczytałem.
Pozdrawiam Tomasz
tomasz1067
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 02 2002
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Polo n6 1.0 50 km
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1996