Problem z LPG na zimnym silniku [Corsa B]

06 Kwi 2013, 16:14

Witam,
posiadam instalację I gen. (albo i II - przełączanie odbywa się na obroty) w Corsie B 1.2 i od niedawna mam irytujący problem. Mianowicie, na zimnym silniku podczas gdy dojeżdżam do skrzyżowania i się zatrzymuję, to gdy wrzucę na luz lub trzymając sprzęgło na biegu, zaczynają spadać obroty i w efekcie wyłączy się LPG, a czasami nawet silnik, bo się tak zadławi.

Sytuacja nie ma miejsca jak silnik nabierze już troszkę temperatury, czyli jak wskazówką się ruszy od zera.

W samochodzie w listopadzie został wymieniony reduktor i w sumie od tego momentu działo się to tylko wtedy, kiedy w butli zostawało już parę litrów gazu. Teraz dzieje się już to bez względu na ilość paliwa w butli. Oprócz reduktora, były jeszcze zrobiony drobny remont głowicy, wymienione wszystkie filtry i płyny. Gazownik zauważył, że mam odpiętą sondę lambda więc mi ją podpiął (a odłączona chyba była celowo, nie wiem nie znam się aż tak na tym).

Parę dni temu byłem u gazownika z wizytą, żeby sprawdził co się dzieję. Wzruszając ramionami stwierdził, że najprawdopodobniej jest to wina wlotu i termostatu powietrza. Pogrzebał coś na termostacie i kazał mi zrobić "kolanko" na wlocie powietrza, aby wpadało ono z innej strony, bo mogą tworzyć się jakieś "zawirowania" - dla mnie to było oczywiste, że to nie będzie przyczyną, ale zrobiłem to co kazał. Efekt? Żaden, można powiedzieć, że jeszcze gorzej się zachowywał.

Miał ktoś kiedyś podobny problem? A może jakaś porada. Byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam!
DarekEs
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy
Prawo jazdy: 29 06 2010
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Opel Corsa B
Silnik: 1.2 45KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

10 Kwi 2013, 12:37

Nie napisałeś najważniejszej rzeczy,a mianowicie jak jest kiedy silnik pracuje na benzynie..? Jeśli pracuje bez zastrzeżeń na benzynie,to problemem nie jest niesprawność silnika,położenia wałka rozrządu,puszka podciśnieniowego przyspieszenia zapłonu (UFO) czy sam aparat ,a...instalacja gazowa lub nieszczelność na przewodach od powietrza przy przepustnicy. Każde lewe powietrze będzie miało wpływ na pracę silnika na lpg ,a na benie będzie chodził jeszcze ok. Gaz jest po prostu bardziej wrażliwy na zakłócenia w obrębie dolotu powietrza.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

10 Kwi 2013, 13:11

Na PB jest wszystko w porządku. Zauważyłem też jedną rzecz, gdy jadę na przykład na rondzie i dość ostro skręcam to samochód nie przyśpiesza, tylko tak jakby się blokuję... kolega mi powiedział, że to coś z powietrzem może być - jeżeli tak to chyba został znaleziony powód.
DarekEs
Nowicjusz

10 Kwi 2013, 13:35

Ciekawa uwaga. Być może kolega ma rację ale...Moim zdaniem jazda po łuku drogi czy rondzie powoduje ,że siła odśrodkowa zamyka dopływ gazu w parowniku ze względu na zużytą któraś z gumowych delikatnych membran wewnątrz. Na tej podstawie sadzę,że instalacja gazowa w Twoim aucie ma już pewnie z 5 lat..? Możliwe,że to jest również przyczyną nieszczelności w parowniku instalacji i albo auto ma za dużo gazu albo za mało kiedy stoi "na luzie" i dlatego gaśnie. Raczej żadna regulacja tutaj nie pomoże... Parownik do remontu lub wymiany. Jeśli to jakiś zwykły parownik (95% na naszym rynku) to wymiana kosztuje 250-350 zł. Remont to 150-200 zł ale nie zawsze jest zadowalający efekt po remoncie.
Oczywiście ...zmień gazownika i wymień parownik gdzie indziej. :)
Ostatnio edytowany przez artur73, 10 Kwi 2013, 13:45, edytowano w sumie 1 raz
artur73
Awatar użytkownika

10 Kwi 2013, 13:44

Aha..! Nie zaszkodzi oczywiście oglądnąć z bliska i obmacać wszystkie przewody gumowe z powietrzem przy silniku !!!
Zwróć szczególną uwagę na te pod plastikiem podszybia wzdłuż przedniej szyby .Tam się redukują w plastikowym rozgałęźniku o ile pamiętam wielkości pudełka zapałek (okrągłym). Często na króćcach napękają nasuwane na rozgałęźnik przewody od powietrza i wtedy głupieje ! Przewody tam idące od przepustnicy (są średnicy ok 1cm).
artur73
Awatar użytkownika

10 Kwi 2013, 14:54

Instalacja ma 9 lat, a parownik został wymieniony na nowy w listopadzie tamtego roku, więc to na pewno nie jego sprawka :) Najchętniej bym wrzucił tego Opla do rzeki, ale jeszcze rok muszę nim pojeździć ;D
DarekEs
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa układ chłodzenia w samochodzie?
    Układ chłodzenia w samochodzie ma za zadanie utrzymać silnik przy optymalnej temperaturze pracy tak aby zapobiec jego przegrzaniu. Z czego składa się układ chłodzenia w samochodzie? - pompa wody, - termostat - czujnik temperatury ...

21 Kwi 2013, 23:40

sprawdziłby na twoim miejscu ustawienia instalacji począwszy od zimnego silnika. jesli jest ok i jesteś pewien sprawności ,,nowego" reduktora to sprawdziłbym pobór wielozaworu w zbiorniku. Potrafi skorodować i odpaść powodując, że nie pobiera płynnego gazu. Często wiąże się to z większym zuzyciem gazu.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994