Problem z moca i spalanie. Audi A4 B6 1.9 TDI rok 2003

13 Lut 2014, 11:25

Witam.
Posiadam Audi A4 B6 1.9 TDI 101 KM z rocznika 2003.

Mianowice mam problem ze spalaniem i mocą.

Spalane:
- średnie wskazanie na komputerze to 11 litrów;
- różne wskazania na biegu jałowym ( czasem jest to 10 czasem 20 zależy jak się zatrzyma)

Jeżeli chodzi o moc to:
- wolno się zbiera ( wiem, że nie jest to rakieta, ale wcześniej zbierała się bardzo żwawo);
- jeżeli jadę pod górkę to graniczy z cudem żeby przyśpieszyć;
- od 100 km/h do 140 km/h rozpędza się wieczność, a od 140 km/h praktycznie stoi w miejscu (wcześniej osiągnięcie 190 km/h nie było problemem i to w całkiem płynny sposób);

Co może być przyczyną?

Byłem u 2 mechaników. Jeden twierdzi, że jeden wtrysk "leje", a ustawienia są poprawne.
Drugi natomiast twierdzi, że wszystkie wtryski są sprawne, natomiast doszukał się, że silnik dostaje 2x większą dawkę paliwa niż powinien i nie może tego zmienić.
rony87
Nowicjusz

Miejscowość: Ełk

13 Lut 2014, 16:19

Witamy,
w tym przypadku rzeczywiście możemy mieć do czynienia z nieszczelnymi wtryskiwaczami. Bardzo łatwo to zdiagnozować używając testera diagnostycznego i odczytując z niego korekcję wtryskiwaczy oraz w autach wyposażonych w pompowtryskiwacze czas reakcji wtryskiwacza na impuls cewki. Diagnozę trzeba wykonać bardzo starannie uważnie przyglądając się odchyłką korekcji jak i impulsów pompowtryskiwaczy.
Pozdrawiamy,
Auto-Conrad
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VW up! GTI z silnikiem o mocy 85 kW/115 KM
    Volkswagen wprowadza na rynek nowego up!-a GTI – model o niewielkiej masie własnej, z mocnym silnikiem, sportowym zawieszeniem i typowymi wyróżnikami aut GTI na nadwoziu i we wnętrzu. up! w wersji GTI dostępny ...