Problem z muzyką w PC

17 Sty 2021, 11:11

Witajcie. Mam PCta z Windows 10 Home. Nie wiem jaką mam kartę dźwiękową, ale na pewno jest zintegrowana. Przy sprawdzaniu dźwięku pojawiają mi się tylko takie informacje :
Urządzenie
Nazwa - głośniki ( High Definition Audi Device )
Identyfikator sprzętu - HDAudio/FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0887&SUBSYS
Identyfikator producenta : 1
Identyfikator : 65535
Typ : VDM
Urządzenie domyślne : TAK
Sterownik:
Nazwa : HDAudio.sys
Wersja : 10.00.18362.0356 ( Angielski )
A chodzi mi o to, że mam głośniki 5.1 Jak kupiłem dwa lata temu ten komputer, to po podłączeniu tych głośników ( 3 gniazda typu Jack w PC ) głośniki mi grały, a w ustawieniach dźwięku mogłem sobie wybrać wyjścia dźwięku ( trzy kolory )i co ma być do nich podłączone. Oprócz tego można było sprawdzić wszystkie 5 głośników. Niedawno miałem wgrywany na nowo system i od tego czasu nie działają mi te głośniki 5.1 ani nie mam tych ustawień, tylko zwykłe dla jednego głośnika i słuchawek. Podejrzewam,. że potrzebny jest jakiś sterownik. Tylko nie mam pojęcia jakiego szukać i gdzie.
Pomóżcie proszę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Sty 2021, 20:17

Poszukaj czy przy zakupie nie dostałeś płyty z programem do karty dźwiękowej. Moim zdaniem musiałeś mieć osobny program w którym miałeś takie opcje wizualne jak opisujesz.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Sty 2021, 15:37

No dobra. Ponad tydzień grzebania i nerwów, ale już coś wiem. Jak siadł mi system, to jako że jestem noga z komputerów, to odniosłem PCeta do sklepu gdzie go kupiłem i tam gość wgrał mi na nowo Windows10 ( jest oryginalny, mam nawet płytkę ). Prawdopodobnie nie wgrał mi oprogramowania, sterowników płyty głównej. Płyta to AsRock H310M-HDV. Znalazłem chyba właściwe dla mojej płyty sterowniki, ale jest tego tyle, że nie wiem co mam wybrać. Problemy jakie mam, to brak dżwięku 5.1 ( kiedyś był ) oraz drukarka drukuje mi wszystko na biało czarno. Kiedyś drukowała w kolorze. Ze smartfona drukuje normalnie, w kolorze. Biało-czarno tylko z tego właśnie PCta.
Jeżeli ktoś wie co robić, to tutaj jest stronka z tymi sterownikami co znalazłem.
Nie wiem też jak w Windows10 sprawdzić, czy jakieś sterowniki są już zainstalowane. Jeżeli oczywiście można jakoś to sprawdzić.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Sty 2021, 16:04

Sprawdzałeś w menedżerze urządzeń czy tam nie wyświetla jakiś problemów ze sterownikami? Zerknij tu https://support.microsoft.com/pl-pl/win ... 126dc1f7b6

Do menedżera urządzeń wchodzisz: klikasz prawym przyciskiem myszy ikonę Windows w lewym dolnym rogu pulpitu, aby otworzyć menu funkcji. Następnie uruchamiasz menedżer urządzeń i dalej wybierasz z listy urządzenie, którego sterownik chciałbyś zaktualizować np. drukarkę lub kartę dźwiękową.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

30 Sty 2021, 16:51

Dzięki za szybką odpowiedź. Posprawdzałem i nie ma żadnych problemów. Nie ma żadnych pytajników ani wykrzykników. Wychodzi też na to, że wszystkie sterowniki ( i drukarki i dźwięku ) są najnowsze.
Nie wiem już co się spieprzyło. Po wejściu w Ustawienia - Dźwięk - Panel sterowania dźwiękiem - Głośniki - Informacje o gnieździe jest tylko jedno wejście ( zielone ). I działa tylko to wejście. A kiedyś działały mi wszystkie trzy wejścia i miałem dźwięk 5.1. Można było też ten dźwięk przetestować ( chodziła taka kulka dookoła 5 głośników i przy tym głośniku co była, w tym pojawiał się dźwięk ). Teraz tego nie ma.
No i ta drukarka...Już odinstalowywałem, wgrywałem na nowo i nic. Z kompa drukuje mi tylko na czarnio-biało :no: . Już nie wiem co z tym mam robić. Myślałem, że to kwestia tych sterowników płyty głównej. Ale wychodzi na to, że nie....
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika