Problem z obrotami silnika i mocą. Opel Astra III GTC 1.6

19 Lut 2023, 21:30

Witam od pewnego czasu zauważyłem mocny spadek mocy w samochodzie a mianowicie auto bardzo słabo przyspiesza zazwyczaj było dynamiczne i bez problemu wchodził na obroty 5-6k.

Teraz silnik osiąga maksymalne obroty do 3-4k gdy osiąga ten limit zaczyna cały się trząść z tego co wiem podczas postoju sporo dymi na biało, tak jak mówiłem bardzo słabo przyspiesza w porównaniu do tego co było kiedyś.

Zauważyłem też mocno podniesione spalanie auto podczas normalnej jazdy pali ~12 litrów.

Dodam że gdy dodam gwałtownie dużo gazu auto nie wbija obrotów, natomiast gdy delikatnie to zrobię obroty wchodzą powoli

Z błędów jakie wyskakują podczas inspekcji w komputerze opla to

Wypadanie zapłonów na 4 i 3 cylindrze

oraz jakiś błąd termostatu
Tak wyglądają te kody:
ECN

059761

030301

030401.

Kontrolka Check Engine się nie pali.

Dziękuje za wszystkie porady i pomoc!
Vaks
Nowicjusz

20 Lut 2023, 07:30

Co zostało sprawdzone/wymienione?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Lut 2023, 09:56

zostały wymienione świece
Vaks
Nowicjusz

20 Lut 2023, 10:44

Vaks napisał(a):59761
Do sprawdzenia obwód jak i sama dodatkowa grzałka termostatu . Prawdopodobnie termostat do wymiany . Błąd ten nie wpływa na moc silnika.

Vaks napisał(a): 030301

030401

Jeżeli wymiana świec zapłonowych nie pomogła winna może być cewka zapłonowa
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

28 Lut 2023, 20:25

Witam, cewka została wymieniona lecz auto nie chciało w ogóle zapalić jak i na starej jak i na nowej cewce dopiero po kilku próbach odpaliło, silnik caly sie trzesie, klekocze i nie kreci sie powyzej 1000 obrotow, bardzo dużo białego dymu leci z rury.

Z błędów po zainstalowaniu zgasły 2 błędy dotyczące wypadania zapłonów, lecz został błąd dotyczący termostatu.

Teraz moje pytanie zakładając najgorsze uszczelkę pod głowicą czy powinien się wyświetlić check engine? Wątpię ale wole się upewnić.

Dziwne brzęczenie również słychać w tylnych częściach silnika jakby od strony wtrysków

Bardzo wam dziękuje za odpowiedzi

Miłego wieczoru!
Vaks
Nowicjusz

01 Mar 2023, 19:09

Vaks napisał(a):bardzo dużo białego dymu leci z rury.
Być może jest uszkodzony zawór odmy w pokrywie zaworowej . Przy jego uszkodzeniu opary oleju są wysysane z silnika do kolektora ssącego . Dalej na cylindry gdzie są spalane , a stąd dużo białego dymu z rury wydechowej . Miałem na tapecie takie ople z tą usterką gdzie zostawiały za sobą zasłonę dymną :mrgreen:
Vaks napisał(a):Dziwne brzęczenie również słychać w tylnych częściach silnika jakby od strony wtrysków
Rozwalone klapki w kolektorze ssącym ? Być może....
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, przygotuj się na zmianę czasu!
    Ostatnia niedziela marca to moment, gdy następuje zmiana czasu z zimowego na letni. Oznacza to utratę godziny snu i choć może się wydawać, że to niewiele, to jednak niewyspanie kierowcy może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo ...
    Zimowe porządki w samochodzie
    Pierwsze opady śniegu, oblodzone ulice i chodniki oraz mroźne temperatury powinny być wyraźnym sygnałem dla kierowców, żeby przygotować samochód do zimy. Wymiana opon, sprawdzenie układu hamulcowego czy zaopatrzenie ...